Страните от ЕС ще са силни, само ако играят в екип

„Атаките в Париж: криза или възможност за европейската външна политика“ – е темата на доклада, който изнесе на конференция в Пловдив Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Според нея мудността на ЕС във външната политика може да бъде нож с две остриета.

„Мудността на ЕС във външната политика е продиктувана от това, че отделни страни-членки смятат, че могат да защитават своите интереси, когато са сами, а не когато разчитат на общоевропейски действия. И тук веднага пак мога да цитирам Франция и Мали. Помним операцията на Франция в Мали, която беше напълно еднолична, тя не включваше европейско решение и сега французите разбраха, че това е слаба позиция.

Надеждата ми е до голяма степен тази криза след терористичната атака в Париж да накара големите страни да разберат, че те действително са по-силни, когато играят в екип. Същевременно обаче играта в екип дава възможност на малките страни-членки да бъдат, грубо казано, „прътове“ в европейската политика на сравнително ниска цена. Представете си 28 външни министри седят на една маса, 27 решават да извършат едно външнополитическо действие и 28-ата, която би могла да е страна като Словения или като Люксембург да сложи вето. Защото това е принцип във външната политика на ЕС – всички решения трябва да бъдат взети с консенсус. Затова казвам, че може да е нож с две остриета.

Но да се надяваме, че Европа ще започне да съсредоточава повече политическа енергия, но и ресурси във външната си политика. В момента върховният представител на съюза по външната политика действа по-скоро като медиатор между страните-членки, като посредник, а не като генератор на външнополитически решения.

Надявам се тази криза да покаже, че европейските институции дават допълнителен капацитет. Другият вариант е много по-често да започнем да виждаме коалиции на желаещите. Тук въпросът е страни като България да не изпаднат в периферията и да не бъдат маргинализирани по отношение на такива решения“ – смята Весела Чернева.

 Според Весела Чернева позицията на малка страна като България е много сложна в тази ситуация. Държавата ни обаче трябва да демонстрира ловкост и да използва своята позиция, като демонстрира активност поне по отношение на собствения си регион.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!