Европарламентът иска забрана за патентоване на продукти, получени чрез биологични техники


Забраната на патентоване на продукти, придобити чрез биологични техники  като кръстосване, е от основно значение за иновациите, снабдяването с храни и малките и средни предприятия. Това се посочва в обща резолюция на Европарламента. Евродепутатите изразиха изненада от решението на ресорното  ведомство на общността да позволи патенти за  такива продукти.
Комисията спешно трябва да  изясни съществуващите правила на ЕС и да защити достъпа на производители до биологичен материал. Евродепутатите отбелязват, че това е от жизнена важност за развитието на нови видове продукти, които да помогнат за глобалното снабдяване с храни и дори за  борбата с климатичните промени. Те обаче изразиха притеснения, че сегашното тълкуване на  правилата за патенти може да има негативни последици за конкурентоспособността и да доведе до монополи на пазара за храни.

На вниманието на евродепутатите беше и състоянието на Националния парк "Вирунга" в Конго, част от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство, дом на застрашения вид планински горили.
Паркът се превърна в едно  от най-опасните места в света, когато става въпрос за опазване на дивата природа, обяви Европарламентът в  резолюция. Депутатите призоваха за мерки за защита и изразиха дълбоката си загриженост във връзка с необратими вреди, които биха могли да бъдат причинени на парка, в резултат на проучване и експлоатация за нефт, което не е съвместимо със статута на световно значим природен район.
Резолюцията посочва британската петролна компания SOCO International, която в нарушение на различни международни конвенции, е направила  проучване за нефт във и около езерото Едуард - местности, в които живеят шимпанзета, слонове, крокодили и лъвове, някои от които са застрашени от изчезване. Компанията трябва да спре всички проучвания и експлоатация в рамките на "Вирунга", се казва в резолюцията.
Европарламентът насърчава правителството на африканската страна  да разработи устойчива енергия и икономически алтернативи на добивната промишленост.  Според доклад на Световната организация за дивата природа от 2013, туризмът може да донесе приходи от  30 милиона долара на година.
По-рано депутатите призоваха ЕК да предприеме действия за  опазване на парка, за справяне с първопричините за въоръжени конфликти и корупцията в страната, както и за подкрепа за развитие и изграждане на мира.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!