30 години след аварията в Чернобил, отнела живота на хиляди жители от региона и европейски граждани



Това, което стана преди 30 години е глобална катастрофа, катастрофа от планетарен характер, която  е не само в Украйна, но и в други държави - болката на Чернобил се чувства още. Затова основното е да защитим хората и това  е целта на този, новия саркофаг, който се строи и който  ще бъде приключен благодарение на съвместните усилия на Украйна  и на всички останали държавии спонсори. 

Това каза в интервю на БНР посланикт на Република Украйна у нас н. пр. Микола Балтаджи по случай 30 годишнината от аварията в Чернобил и допълни:

2016 година е обявена за годината на почитане на участниците  в ликвидацията на  последствията от аварията . На 27-ми ще се състои кръгла маса в БАН с участието  на украински учени , професионалисти, експерти, които от първия ден на аварията  участваха в ликвидацията на  последствията.

Евродепутатат Владимир Уручев е бивш главен инженер на блоковете от 1 до 4 на АЕЦ Козлодуй. За "Хоризонт" той си спомни:

На 26 април 1986 бях на работа. Тогава бях оператор на малките ядрени блокове. Истинската ситуация я разбрахме от пресата, от съобщенията на нашето правителство тогава  И до ден-днешен тази авария си остава най-тежката авария в мирната ядрена енергетика. Естествено е в две посоки да се развият нещата - едното е пълен анализ  на аварията  и да се вземат съответните коригиращи мерки , общо взето това доведе до тотална промяна на дизайна на този тип  реактори РБМК и тези, които се намират още в експлоатация да се модернизират.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!