Европейската младеж и европейската криза са обект на междунароно изследване



Европейската младеж и европейската криза е темата на международно изследване в което участват няколко европейски държави. От българска страна участва Центърът за миграционни изследвания към Нов български университет.

Проектът Рикрире е консорциум от няколко европейски участника, които правят анализ на миграционните политики и връзката им с груповите динамики. Основната цел на проекта е да се занимава със символичните светове и основните смисли/значения.

Мина времето на финансовите кризи, но кризата е по-общо понятие. това е криза на смислите и на понятията, която започна от финансовата и икономическата криза но продължи.
Изследваме радикални промени настъпили в резултат на кризите. В различините части на Европа промяната на значенията е различно и през есента ще излезе един от резултатите на проекта - карта на Европа която се базира на един въпросник/анкета преведени на 12 езика, вкл.български на сайта на проекта http://www.recrire.eu/ и на страницата на CERMES.

Анкетата изследва усещанията и чувствата към мигрантите и бежанците, но и към собствената ни среда, мери доверието в обществото и дистрофията.

Отговоря и на въпросите дали обществените институции се интересуват от проблемите на малкия човек според него.
Всички тези символични вселени, които изследваме могат да помогнат не толкова да съберем обществено мнение и нагласи, а да разберем реалния разрез на ситуацията в момента и това може да помогне за правенето на по-добри политики - казва проф. Салваторе

Разбирането на контекста и интепретациите на кризата в очите на хората може да помогне за по-добро инструментализиране на политиките.

За разлика от кризата след Втората световна война в днешната криза виждаме липса на способност да се разбира кризата, липса не темпоралност и изчезване на бъдещето.

Хората и особено младите са фокусирани в сегашното изживяване и в локалния контекст, допълни проф. Салваторе.
Другостта провокира създаването на стени. И  това изчезване на бъдещето и липсата на перспектива пред младите хора е най-големият проблем.

Проектът RE.CRI.RE - Между репрезентацията на кризата и кризата на репрезентацията, е финансиран по програма Хоризонт 2020 за изследвания и иновации на Европейския съюз .



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!