Цацаров коментира хода на съдебната реформа след срещите в Брюксел



Време е нещо да се случи в областта, която наричаме „съдебна реформа“. Изборите, независимо дали са предсрочни парламентарни, редовни или президентски, не бива да влияят върху започналите процеси, защото за първи път са загърбени лични противоречия и дрязги, за първи път има и консенсусен подход от правосъдното министерство. Това мнение изрази главният прокурор Сотир Цацаров:

Проблемът е, че ние схващаме Механизма за сътрудничество и проверка като вътрешнополитически инструмент и го политизираме, вместо да гледаме на него като на експертна помощ, подчерта още главният прокурор и допълни, че вместо постигането на резултати да е общонационална цел, без значение кой е на власт, ние провеждаме вътрешна борба.

Главният прокурор обясни, че европейската мисия от авторитетни експерти-прокурори, представители на Великобритания, Холандия, Германия и Испания, които ще направят анализ на българската прокуратура започва на 30-ти май, а към 30-ти декември трябва да имаме анализ на слабостите и постиженията. Ако този анализ се прави само формално, провеждането му е безсмислено, обясни Цацаров. Той очаква одобрението на европейските експерти за подготвените в Закона за съдебната власт текстове, свързани с децентрализацията на прокуратурата и формите на контрол върху нейната работа.

По повод на другите критики на ЕК и от последния доклад за напредъка в областта на правосъдието, които засягат борбата с корупцията по високите етажи на властта, Сотир Цацаров беше категоричен, че Законът „Антикорупция“ на правителството трябва на всяка цена да бъде приет от НС.

В антикорупционния закон има няколко спорни момента, преодолими дори като юридическа техника, но независимо от политическите противоречия, парламентът не може да си позволи за втори път да отхвърли този законопроект“, смята  главният прокурор: „Това бе бил изключително лош знак и към българските граждани, и към европейските ни партньори. Правните недостатъци са решими между първо и второ четене, но този закон трябва да мине да мине, защото противното би означавало липса на политическа воля за борба с корупцията.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!