Г. Карасимеонов коментира решението на ЕС да наложи нови 6-месечни санкции на Русия заради ситуацията в Украйна.



ЕС реши да удължи с 6 месеца санкциите срещу Русия заради липсата на напредък по ситуацията в Украйна. Това става в момент, когато в три влиятелни страни от ЕС Австрия, Германия и Франция, се чуват призиви за разхлабване на санкционния режим.
Политологът проф. Георги Карасимеонов коментира:

Много аргументи се появяват от различни държави, че трябва да се преосмисли санкционния режим, задават се въпроси дали имат ефект тези мерки към Русия. Явно е, че има усещане от нуждата да се намери някакъв нов подход, защото икономическите санкциите тежат и на двете страни.

На въпрос какви промени се наблюдават в комуникацията между Брюксел и Москва след срещата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента Владимир Путин на икономическия форум в Санкт Петербург, политологът отбеляза смекчаване на тона. Според него в руската политическа класа има преоценка на отношението към Европа.

Ако преди година се търсеха пътища към Китай и Азия за компенсация на загубите от икономическите санкции на ЕС, сега Путин показва смекчаване на тона и дава да се разбере, че е склонен да направи някои отстъпки, смята проф. Г. Карасимеонов.

Това не означава, че Русия се отказва от своя интерес да вбива клин в Европа по отношение на евразийските си проекти, но си дава сметка за икономическите си обвързаности с ЕС. Пътят на Русия не е срещу Европа, а със Европа. Този обрат не е краткосрочен, а връщане към отношенията на стратегическо партньорство. Световните проблеми не могат да се решават без Русия, това добре се разбира в Европа. И следващите дни ще са много важни, очаква се посещение на украинския премиер в Париж, на канцлера Меркел й предстои среща с Путин, решаваща роля ще има и срещата на върха на НАТО във Варшава, всички тези събития ще дадат отражение на отношенията между Брюксел и Москва.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!