Обзор

Събитията в ЕС през месец юли

| обновено на 02.08.16 в 11:11
В юлския обзор на рубриката "Евранет Плюс" представяме подробности за най-коментираните теми в Европа през изминалия месец.

Борбата с тероризма трябва да бъде основен приоритет на ЕС, следвана от мерки в сферите на заетостта, борбата с данъчните измами, миграцията, защитата на външните граници и опазването на околната среда. Това показа проучване на Евробарометър, проведено във всички държави членки по поръчка на Европейския парламент и огласено в началото на месеца.

НАТО и ЕС заедно ще се противопоставят на „хибридните заплахи" - текстът е част от декларацията за сътрудничество между Евросъюза и Алианса, подписана на срещата на върха на държавите от НАТО, състояла се в началото на юли във Варшава. Какво предвижда този документ?

Европейският съюз изрази сериозно притеснение от намеренията на турския президент Реджеп Таип Ердоган за връщане на смъртното наказание, както и от мерките, взети срещу инакомислещите, след неуспешния опит за преврат в Турция на 15 срещу 16 юли. Как реагира Брюксел?   

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи изненадващо бившия европейски комисар Мишел Барние като главен преговарящ при предстоящото отделяне на Великобритания от ЕС, след като на референдума на 23-ти юни британците гласуваха за напускане. Кой е Мишел Барние?

В последната седмица на юли стана ясно и, че България ще председателства Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година. Как ще бъде споделена тази отговорности какви са българските приоритети?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!