Хиляди младежи стажуват в европeйските институции без пари


Над 8 хиляди младежи започват стажове в Брюксел всяка година, но почти половината от тях не са платени, пише изданието "ИЮ Обзървър". Всяка европейска институция предлага свои схеми за стажуване, които включват заплащане в рамките на  хиляда до 1250 евро, здравна застраховка и компенсация на разходите за пътуване до дома. Борбата за местата обаче е жестока, тъй като два пъти годишно поне 25 хиляди души кандидатстват за основната програма на Еврокомисията, която предлага едва 600 бройки.  За тези, които не са сред избраните, но все още искат да работят в европейските институции, те предлагат позиции, на които обаче не се получават пари - - факт, който често остава незабелязан от европейските представители.  В средата на юли председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че е невероятно един евродепутат да получава 22 хиляди евро, с които да плаща на хората, които работят за него и все още да има стажанти, които се трудят без възнаграждение.

Трафикът на  жени от Нигерия за Европа е достигнал кризисни нива, предупреждава Международната организация по миграция. Според организацията за първите шест месеца на годината около 3600 жени са дошли от африканската държава до Италия по вода. 80% от тях вероятно ще бъдат принудени да проституират. Експерт от Организацията по миграция посочва, че това е безпрецедентен ръст на нигерийските жени, които пристигат на Апенините за последните 10 години. Експертът предупреждава, че сегашната политика на поставяне на нигерийките в центрове за настаняване заедно с други бежанци, подпомага трафикантите.  Вместо това те трябва да бъдат изпращани в специални убежища и трябва да бъдат третирани като жертви на трафик.

Европейският съюз обяви нови срокове за Испания и Португалия, за да изпълнят изискванията за бюджетния дефицит. Лисабон ще трябва да приведе дефицита си в норма до края на 2016 година, а Мадрид ще разполага с още две години. До 15 октомври държавите ще трябва да представят доклад как възнамеряват да постигнат целта си. Поругалия очаква през тази година недостигът в бюджета й да падне на 2,2 на сто от БВП, а в  Испания той достигна 5,1% през 2015. Двете страни бяха застрашени от това да се окажат първите европейски държави, които ще бъдат глобени за неспазване на бюджетната дисциплина на общността. Изискванията предвиждат дефицитът на страните да не надхвърля 3 на сто от БВП.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!