Евродепутатът Емил Радев за условията за безвизовия режим на Турция и функцията на новата Агенция за граничен контрол и брегова охрана


Докладът  по напредъка за визовата либерализация на Турция се очаква да излезе до края на септември. Какви са условията и предложенията в Брюксел и каква е реакцията от страна на Европейската комисия коментира българският евродепутат Емил Радев. Той уточни, че в споразумението ясно са написани 72 условия, от които в момента Турция не е изпълнила пет. Те са във връзка със защитата на личните данни, както и с борбата с корупцията.

Спорният момент, на който Турция не иска да отстъпи, е разширеното понятие за тероризъм в антитерористичния закон, който дава право много широк кръг от лица да бъдат преследвани.

Трябва да има ясно споразумение по отношение на антитерористичния закон, така че да се изпълнява споразумението за мигрантите и да има възможност за реадмисия предвид тежката ситуация по външните граници на Европейския съюз“, каза  Емил Радев и разясни функцията и правомощията на новата Агенция за гранична и брегова охрана.

Очаква се до края на септември или началото на октомври Агенцията да се структурира, заяви българският евродепутат. Европейската  агенция за гранична и брегова охрана има отпуснат бюджет от 235 милиона евро само за 2016 година, поясни Емил Радев и уточни, че средствата ще се използват и за снабдяване с техника, за въздушно наблюдение - за кораби, дронове, средства за придвижване и да се осигури резервът от 1500 гранични служители.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!