Спрете авантюрата с референдумите, застрашавате ЕС, призова премиерът на Словакия Роберт Фицо

В "Евранет " по "Хоризонт" анализираме две новини, които се появиха в началото на годината и са свързани с бъдещето на ЕС и еврозоната. Премиерът на Словакия Роберт Фицо призова другите европейски лидери да спрат да организират референдуми по вътрешно политически въпроси, защото по този начин застрашават Европейския съюз. Според него така може да се навреди и на еврозоната. Междувременно дойде и друга информация - Италия е възможно да напусне еврозоната, защото стандартът на живот в страната е на същото равнище както през 2000 година. Ако това не се промени, на определен етап италианците може да кажат : "Повече не искаме да сме в еврозоната!"

Призивът на словашкия премиер не е случаен, коментира пред "Хоризонт" политологът европеист Линка Тонева. Тя обясни, че в Словакия, а и не само там, крайнодесните партии настояват за референдуми за излизане от еврозоната. Единственото спасение са високите прагове за валидност на референдумите - ако това не беше така, досега можеше да има разпад в еврозоната, смята Тонева. Брекзит беше достатъчно ясен сигнал за това, даде пример политологът и напомни също колко популистки е бил и референдумът в Гърция.

Линка Тонева  коментира и изказването на ръководителя на германския Институт за икономически изследвания Клеменс Фюстпред, който пред в."Тагесшпигел" отбелязва опасността италианците да пожелаят излизане от еврозоната заради това, че стандартът им за живот не се повишава, но предупреждава, че ако германският парламент одобри европейска спасителна програма за Италия, това ще натовари германските данъкоплатци с голям риск. 
Линка Тонева подчертава, че самият факт, че такъв сценарий -  за напускане на еврозоната, се обмисля, означава, че Европа е разделена, включително и вътре в самите държави: лява или дясна политика, повече инвестиции или стагнация, популизъм или затягане на коланите. Не се забелязва видим икономически прогрес в еврозоната - повече иновативност и инвестиции, което води до гражданско недоволство, обяснява политологът, като предупреждава, че не е изключено на предстоящите избори,особено в Германия и Франция, да се прояви "Тръмп ефектът". Ето защо е много важно във всяка държава да има дълга разяснителна кампания преди всеки референдум, заключава Тонева.

Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!