Европейските културни столици за 2017 и Пловдив ще имат общи проекти

Датският Орхус и кипърският Пафос са тазгодишните градове с титлата  "Европейска столица на културата". Белязани от скандинавската и гръцката митология, те пазят хилядолетна история, имат прилики  и с Пловдив.

На официалните церемонии по откриването в края на януари ще има представители на българския град , обявен за културна столица на Европа през 2019-та година.

Пафос е познат като родното място на Афродита и сред  интересните забележителности там са скалите на богинята и фонтанът на любовта.  Артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева съобщи, че планират съвместна инициатива с кипърския град, където има кино, подобно на пловдивското “Космос“.

Много сме идентични като градове с Пафос. Те имат там едно кино „Отело“, което по съдба, а и по сграда прилича много на нашето кино „Космос“ и в тази връзка сме планирали обмяна на културно съдържание, каза Куюмджиева

Орхус е възникнал през 8 век,навремето свързан с викингите.  13% от населението, което днес е  около 330 000 души, са студенти. През 2017-та чрез изкуството и културата градът иска да преосмисли предизвикателствата на утрешния ден.

Орхус като атмосфера също много напомня на Пловдив и имаме първоначални разговори за участие на български предтавители на театъра и перфомантивните изкуства в един техен проект, свързан с миграциите, анонсира артистичният директор на „Пловдив 2019“

В подготовката си за Европейска културна столица Пловдив вече има зад гърба си срещи с миналогодишните носители на титлите и планира и посещения в градовете, на които това домакинство предстои. 

Интерес към европейските столици на културата и техните проекти проявяват и от японската неправителствена организация EU Japan Fest, които пристигат в Пловдив  на 24 януари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!