Антонио Таяни от ЕНП е новият председател на Европейския парламент


Италианецът Антонио Таяни беше избран за председател на Европейския парламент. Кандидатът на ЕНП спечели след четири драматични гласувания в пленарната зала в Страсбург срещу опонента си Джани Питела.

Антонио Таяни получи 351 от общо 633 валидни гласа. Гласуваха общо 713 евродепутати, като  80 от тях се въздържаха.
След обявяването на резултатите новоизбраният председател на Европарламента  пое ръководенето на пленарното заседание с думите:

„Искам да посветя тази победа на жертвите на земетресението, сполетяло моята страна.  Нека сме солидарни и с всички жертви на тероризма и да се посветим на всички хора в затруднение.“

Антонио Таяни е роден през 1953г в Рим. Започва кариерата си като професионален журналист, известен в Италия от телевизията с политическите си коментари и репортажи. По-късно става един от основателите на партията "Форца Италия", която издига до властта премиера Силивио Берлускони. В последствие Таяни става евродепутат, а от 2002-а година е един от заместник-председателите на ЕНП.

Италианецът успя да победи благодарение на подкрепата от групата на Либералите. Техният председател Ги Верховщад се оттегли от надпреварата след обещания за съвместно управление с ЕНП по важните законодателни политики в парламента.

Загубилият кандидат на социалистите Джани Питела поздрави за победата сънародника си Таяни като отбеляза, че отдавна в ЕП не е бил избиран председател при такава открита и прозрачна конкуренция, без задкулисни междупартийни сделки.

В Дневния ред на първата за годината пленарна сесия е и изборът на  14 заместник-председатели на ЕП и петима квестори. Гласуването е тайно и ще бъде ръководено от новоизбрания председател Антонио Таяни. Предстои одобряване и  на числения състав на 22-те постоянни комисии на Европейския парламент.  В четвъртък по обяд, евродепутатите ще гласуват назначаването на членове на комисиите.

Коментар по темата на  евродепутатите Емил Радев и Ангел Джамбазки можете да чуете в звуковия файл...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!