ЕС разполага с огромен масив от данни, че зад фалшивата пропаганда стоят Русия и ИДИЛ

Европейският съюз ще отговори на целенасочената антикампания, която се води срещу него, уверен е евродепутатът и политолог Светослав Малинов. Той е от мнозинството в Европейския парламент, което в края на миналата година настоя за мерки срещу систематичната пропаганда от определени държави, групи и групировки,които целят дестабилизацията на Евросъюза. 

„Европейските държави разполагат с огромен масив от данни и информация, че зад атаките стоят Русия и на второ място ИДИЛ. Идентифицирани са източниците, мрежите, разпространителите и хората, които стоят зад тях“, каза Малинов. По думите му, с промени в законодателството,  с приемане на механизми и създаване на нови фондове, Брюксел ще вземе мерки срещу фалшивата пропаганда. 

Той обаче добави, че ЕС няма много възможности да влияе на наднационално ниво, отговорността остава на отделните държави. Проучвания вече показаха, германският канцлер Ангела Меркел най- често е била мишена на фалшиви новини. Според евродепутата пропагандата срещу нея на този етап не е дала резултат, но засега. Опасенията, обаче, че подобен тип атаки ще застрашат изборите в Германия, Франция и Италия растат. Като най- драстичен пример за хибридна война с цел преврат той назова аферата в Черна гора.

Светослав Малинов определи създадения  в края на миналата година сайт от Брюксел Disinformation Review като първа стъпка с цел изобличаване на фалшивите източници на информация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!