Данните за икономиката на еврозоната показват, че тя остава силна



Данните за икономиката в еврозоната показват, че тя остава силна, въпреки постоянните критики. Числата за очакванията на бизнеса, растежа и безработицата сочат, че доверието към нея продължава да е  високо, независимо от намерението на Великобритания да излезе от Евросъюза, пише "Файненшъл Таймс". Според изданието зоната отбелязва 14 последователни тримесечия на растеж, броят на безработните се е свил до едноцифрени стойности, а очакванията са достигнали най-големите си равнища от шест години насам. Това контрастира с обичайната представа за нея като за икономика в застой, на която липсва гъвкавост и постоянно изостава. Всъщност създаването на нови работни места отбелязва нов 9-годишен рекорд през януари, а производителността запазва високите си стойности. Въпреки силната загриженост за италианските банки и финнсовата криза в Гърция растежът през последното тримесечие на миналата година беше 0,5 на сто - повече отколкото в Съединените щати, а еврозоната надминава Вашингтон по този показател и за цялата 2016, пише  още "Файненшъл Таймс".

Анкета, публикувана от "Уолстрийт Джърнъл", показва, че британските предприемачи вече изпитват негативните последици от решението за излизане на Острова от Евросъюза. Според допитването на института Ипсос МОРИ, което обхваща над сто топ-мениджъри от 500-те най-големи компании, 58 процента усещат отрицателно влияние върху бизнеса. Едва 11 на сто очакват Брекзитът да има положителни последици, а 31% са на мнение, че той няма да се отрази по никакъв начин на техните предприятия. Отделно 84 на сто от анкетираните  смятат за - цитирам -  "жизненоважно" за своя бизнес британското правителство да се справи добре на преговорите за условията напускането. Половината обаче се съмняват в способността на лидерите да издействат най-добрите възможности от Евросъюза за британските компании.

Полша възнамерява да се бори срещу европейските планове за справяне с климатичните промени в Европейския съд. Според документи, с които агенция Ройтерс, разполага, Варшава заплашва да  предаде плановете в съда, тъй като те застрашават базираната й на въглищата индустрия. Според дипломати страната се противопоставя на законовата основа на правилата, но това я поставя срещу останалите държави членки. Говорител на Еврокомисията обаче изрази увереност, че тази основа е достатъчно стабилна, а друг европейски представител определи полските заплахи като блъф.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!