ЕС и Канада след СЕТА 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след одобряването на търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА канадският премиер  Джъстин Трюдо заяви пред евродепутатите в Страсбург, че документът се отнася не само до търговията, вноса, износа и печалбите. Според Трюдо споразумението цели да подобри живота на хората. 

Приветствайки Трюдо, председателят на Европарламента Антонио Таяни заяви, че Канада и Европа споделят общи езици, история на приятелство и обща визия за бъдещето. А на свой ред Джъстин Трюдо заяви, че Европейският съюз е наистина забележително постижение и безпрецедентен пример за мирно сътрудничество. Речта му беше първата, произнасяна някога от канадски премиер пред евродепутатите. Канадският премиер предупреди и за последиците от евентуален провал на СЕТА:

Ние знаем, че днес трябва да изберем да направляваме световната икономика, а не просто да бъдем обект на нейните капризи. Ако успеем - СЕТА ще стане образец за всички бъдещи амбициозни търговски сделки, в противен случай - то може да бъде едно от последните. 

Всеобхватното споразумение за търговия и инвестиции между Европейския съюз и Канада е плод на продължили 7 години преговори. Очаква се то да увеличи двустранната търговия с 20 процента. Предстои споразумението да бъде гласувано от всичките 28 национални парламента на страните членки на Европейския съюз.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!