Губи или не България от отлагането на номиниране на еврокомисар?



Президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиков ще се срещнат днес, за да обсъдят дали да се направи опит служебното правителство да излъчи български еврокомисар. Това съобщи премиерът Герджиков.

България остана без еврокомисар след като вицепрезидентът на Комисията Кристалина Георгиева напусна и зае висш пост в Световната банка. Самият Герджиков вече обяви, че е "за" скорошно решаване на въпроса, за да не изпада страната в трудна ситуация месеци преди да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Днес той заяви, че  по скоро е "за" служебното правителство да излъчи кандидатурата. България на практика е първата страна в историята на Европейския съюз , която няма свой представител в Европейската комисия и не се знае кога ще има. Процедурно, за българската номинация няма срокове .

Европейската комисия разбира и приема желанието на България сама да определи кога да бъде направен изборът за определянето на нов български представител в Европейската комисия. Това стана ясно на съвместен брифинг в Брюксел на българския държавен глава Румен Радев и председателя на Еврокомисията  Жан-Клод Юнкер. Юнкер направи и любопитен коментар:

Не сме обсъждали портфолио, това е работа на правителството. Искам българска жена до бъде еврокомисар. Достатъчно момчета имаме.

Губи ли България от отлагането на номиниране на еврокомисар, какви са рисковете, трябва ли служебното правителство да предприеме тази стъпка или, както смята президентът Румен Радев, усложнената предизборна обстановка не е подходящо време и номинацията трябва да бъде направена от следващото редовно правителство – на тези въпроси отговори политологът, специалист по международни отношения Мирослав Евтимов.

Интервюто с него можете да чуете в звуковия файл.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!