Обмислят нов модел за справяне с мигрантската криза в Европа



   Държавите от Европейския съюз обмислят нов модел за справяне с мигрантската криза на континента.
   Предложението за нов механизъм за разпределение на бежанците идва от Малта, която пое ротационното председателство на Съвета на Евросъюза в началото на годината. Във Валета се надяват реформата да бъде приета до края на юни.
   Междувременно доклад на „Амнести Интернешънъл“ твърди, че през 2016 година се е увеличил броят на загиналите мигранти в опит да достигнат бреговете на Европа, спрямо предходната година. И то на фона на намалелия брой бежанци, след споразумението между Европейския съюз и Турция за контрол на миграцията.
   В документа на правозащитната организация се осъждат се редица европейски политики, които целят да бъдат върнати възможно най-много мигранти.
   Споразумението между Брюксел и Анкара, което влезе в сила преди година, дава възможност на ЕС да връща мигранти в Турция, ако те са достигнали до гръцките брегове. В замяна, съюзът плаща на Турция 6 млрд. евро и дава съгласие да предостави на турските граждани безвизов режим в Шенгенската зона - нещо, което все още не е факт.

Европейската комисия обяви, че не е готова с решението дали да бъде замразено правото на глас на Полша в Съвета на Евросъюза. Комисията обсъди днес отговора на Варшава по евро-препоръките за спазването на върховенството на правото в страната. Вчера изтече допълнителният срок от два месеца, който комисията даде на Полша за отгвор.
   По думите на заместник-председателя на еврокомисията Валдис Домбровскис, нужно е повече време за по-задълбочена оценка.
     Няколко месеца вече продължава спорът между полското консервативно националистическо правителство и Брюксел за съвместимостта на нови полски закони с конституцията.
     Европейската комисия определи реформата в полската съдебна система като "посегателство срещу правовата държава". Най-критикувани са новите правила за работата на Конституционния съд, които пораждат съмнения за ефективността на конституционния контрол върху спорни закони.
  Ако Европейската комисия не одобри отговора на Полша, може да задейства процедура за санкции, която включва и замразяване на правото на гласуване в Европейския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!