ЕП прие резолюция, която предлага сближаване на икономиките на страните от еврозоната

На последната си пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент прие резолюция, която предлага сближаване на икономиките на страните от еврозоната, за да ги направи по-устойчиви на външни шокове. Автори на документа са Перванш Берес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и Реймер Бьоге от групата на Европейската народна партия. Берес обясни необходимостта от отделен бюджет на еврозоната, финансиран от страните членки при ясни условия.

Перванш Берес е убедена, че процесът на сближаване на страните в еврозоната ще ги направи по-устойчиви на външни въздействия.

Резолюцията предвижда създаването на Европейски валутен фонд извън рамките на Европейския стабилизационен механизъм. Той трябва да има адекватен капацитет за кредитиране и ясно определен мандат за неутрализиране на икономическите шокове.

Резолюцията предвижда петгодишен срок за изпълнение на критериите за сближаване между страните от еврозоната по отношение на данъците, пазара на труда, инвестициите, производителността и социалната кохезия. Препоръчва се също така по-голяма роля на Европейския парламент и националните парламенти, сливане на постовете на председателя на еврогрупата и на комисаря по икономическите и паричните въпроси, както и създаването на пост "министър на финансите" в рамките на Европейската комисия. Документът е част от предложенията, които трябва да формират позицията на ЕП за бъдещето на ЕС по случай 60-тата годишнина от подписването на Договора от Рим.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!