ЕП с нов председател - знаков ли е изборът и защо?

Европейският парламент има нов председател - на четвърти и последен тур италианецът Антонио Таяни от ЕНП спечели мястото.

Двете партии, които се споразумяха да подкрепят Антонио Таяни, използваха думата сделка и тя, меко казано, е необяснима с оглед на политическите сблъсъци и дебати, които се водиха в пленарната зала само преди един месец,  посочи в коментар на избора на италианецът от ЕНП  Ангел Джамбазки - български евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти.

Те показаха, че за тях принципите, политическият спор и политическите сблъсъци всъщност са една сцена, на която разиграват театър и си мислят, че го правят много умно, добави евродепутатът.

Много от европейските представители, след като мина изборът, дойдоха да поздравят нашия кандидат - всички до един признаваха, че безспорно тя се е представила най-добре по време на цялата кампания и е имала най-впечатляваща реч, но не избраха госпожа Стивънс не защото не става, а защото има политическа сделка между хора, които имат изключително противоречива политическа кариера и много обострена жажда за власт, обясни още Джамбазки, според когото това, че трите европейски институции - ЕК, ЕП  и ЕС - са под ръководството на ЕНП не е добър знак.

Все пак Ги Верхофстад се отказа, защото направи грешен политически ход и се опита да направи съюз с Найджъл Фараж, което не беше прието дори от неговата група, допълни в коментар Юлияна Николова - директор на портал "Евро".

Имаше договорка, когато беше създаден парламентът, че половината мандат ще бъде председател Мартин Шулц, а втората половина от мандата се пада на ЕНП, добави Николова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!