В Германия за година са регистрирани 3500 нападения срещу бежанци и кандидати за убежище

Британската министър-председателка Тереза Мей изглежда се готви да отнеме на гражданите на Европейския съюз правото на свободно движение, когато задейства член 50-ти идния месец, защото  в противен случай "половин Румъния и България" може да дойдат във Великобритания преди Брекзита, пише  вестник "Индипендънт". Според "Дейли телеграф" се очаква Мей да обяви, че гражданите на ЕС, пристигнали след "гранична дата" - около 15 март, няма да имат право да живеят постоянно в Обединеното кралство. По силата на нейния план обаче гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания и наброяват около три и половина  милиона души, както и онези, които ще дойдат преди тази дата, ще имат тези права при условие, че същият принцип е в сила за британските граждани, живеещи в ЕС.


Не е ясно дали планът на британското правителство е в нарушение на договорите на ЕС, които гарантират свободата на движението, посочва "Индипендънт". Европейският парламент заяви, че разследва как Великобритания се отнася към граждани на ЕС, живеещи на нейна територия след съобщенията, че някои от тях са се сблъскали с "бюрократична стена", когато са се опитали да си гарантират законно право да останат във Великобритания, посочва още"Индипендънт".


*********

 В Германия през последната година са регистрирани около 3500 нападения срещу бежанци и кандидати за убежище, което прави почти по 10 подобни акта на ден, сочат данните на германското министерство на вътрешните работи, цитирани от Франс прес.

При тези посегателства са пострадали общо 560 души, включително 43 деца, уточни министерството в писмен отговор на парламентарно запитване. Правителството осъжда категорично насилието. Хората, избягали от родината си и потърсили закрила в Германия, имат право да се надяват на сигурно убежище, посочва министерството.


Според цитирана от вътрешното ведомство статистика на полицията 2545 от нападенията миналата година са били срещу бежанци. Не се цитират данни от предишни години за сравнение, тъй като такава информация са отчита отделно едва от миналата година.


 Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!