Съветът на ЕС одобри допълнителни санкции срещу Северна Корея

Снимка: радио Видин


Съветът на ЕС реши да удължи с още една година срока на действие на санкциите срещу Беларус.Те включват оръжейно ембарго, замразяване на имущество и забрана за пътуване на четирима граждани на страната, включени в списъка по повод неразкритите случаи на изчезване на двама политици от опозицията, един бизнесмен и един журналист през 1999 година и 2000 година. В съобщение на съвета се посочва, че предприемането на видими стъпки от страна на Беларус за зачитане на основните свободи, върховенството на закона и човешките права ще остане решаващо за бъдещата политика на ЕС спрямо Минск. Санкциите бяха въведени за пръв път през 2004 година, а оръжейното ембарго стана факт през 2011 година. Заради предприетите от Минск стъпки за подобряване на отношенията с ЕС миналата година Съветът на ЕС отмени санкциите срещу 170 граждани и четири дружества от Беларус.

Съветът на ЕС одобри допълнителни санкции и срещу Северна Корея съобразно резолюция на Съвета за сигурност на ООН от ноември миналата година. Новите мерки включват ограничения върху сделките с въглища,както и забрана за внос на мед, никел, сребро, цинк. Забранява се износ на нови вертолети и плавателни съдове за Пхенян. Предвижда се държавите от ЕС да предприемат допълнителни мерки за недопускане на специализирано преподаване или обучение на севернокорейци по дисциплини, които биха допринесли за ядрената програма или програмата за балистични ракети на Пхенян.Ограничителните мерки на ЕС са в отговор на извършени от Северна Корея ядрени опити и балистични ракетни изпитания.

Извънредно заседание на еврокомисарите е насрочено за утре. На него ще бъдат обсъдени въпроси,свързани с миграцията и сигурността.  Очаква се да бъде разгледан и доклад с оценки и предложения за бъдещето на Общността след излизането на Великобритания от съюза.
Идеята за изготвянето му бе представена от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер през януари.

Говорител на Европейската комисия коментира обявените неофициално намерения на Лондон да прекрати неограничения достъп до Великобритания за граждани на ЕС преди началото на преговорите с Брюксел, че очаква тези идеи да залегнат в документ, за да ги коментира.


Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!