Учебните компании- най-добра практика по предприемачество


Учебни компании от Видин, Враца и Монтана получиха награди от евродепутата Владимир Уручев и Джуниър Ачийвмънт - България, с които да стимулират младежкото предприемачество. Целта на проекта "Предприемачи на бъдещето" е да развие предприемаческата култура, инициативността и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите в петте области-Враца, Видин, Монтана, Перник и Смолян.
 
Програма "Учебна компания" е базирана на най-старата и утвърдена програма на Джуниър Ачийвмънт - "Учебна компания", призната от Европейската комисия за "Най-добра практика в обучението по предприемачество", каза Светослав Маноилов от Джуниър Ачийвмънт.

"В рамките на "Учебна компания" ученици на възраст 15-19 г. се научават как да материализират своята идея за бизнес в реално предприятие (АД), което управляват в рамките на една учебна година. По време на обучението младежите стават акционери в собствената си компания като инвестират минимален капитал, избират борд на директорите и президент, който ги управлява", обясни експертът.

Предстои регионален форум във Враца на 27 април, на който учебните компании ще представят продуктите си.
През юни ще се състои форум "Изгряващи звезди', по време на който младите предприемачи ще се състезават за приза „Най-добра учебна компания на България” и за специалната награда на Владимир Уручев - "Млад предприемач", която включва пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент за екипа победител.

Учебните компании са от видинските училища "П. Р. Славейков" и ПГ "Проф. д-р Ас. Златаров и врачанските СУ "Васил Кънчов", СУ "Козма Тричков" и ПТГ "Никола Вапцаров" получиха таблети и начален капитал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!