Мария Габриел: Единството е най-добрият сценарий за Европа след Брекзит


Европейската комисия утвърди пет възможни сценария, по които ЕС да се развива занапред след Брекзит.  Докладът, озаглавен Бяла книга, разглежда възможностите ЕС да оцелее. Ден след като ЕК го прие, председателят Жан-Клод Юнкер го представи и пред  депутатите от ЕП в Брюксел.
Българският евродепутат Мария Габриел заяви, че целта на доклада е гражданите в ЕС да участват в избирането на най-добрия за него път и да изразят волята си на изборите за следващия Европейски парламент през 2019 година.
Първата очертана възможност е ЕС да продължи да съществува, както досега.
Втората е от ЕС да остане само единният пазар, без свободите на движение да бъдат изцяло защитени. 
Третата възможност е т. нар. ЕС на няколко скорости - всяка държава да преценява в коя от общите политики да участва. 
Четвъртата възможност е ЕС да отговаря за по-малко неща, но по-ефективно.
 Петата възможност е пълната федерализация.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е изяснил пред евродепутатите  плюсовете и минусите на всеки вариант. Според него във всяка страна-членка трябва да се проведат дебати за това кой от петте сценария трябва да бъде следван. Всички критични гласове трябва да бъдат чути. ЕС разполага с година за това обсъждане, а в Съвета през месец декември трябва да има яснота кой вариант събира най-голямо одобрение. 
Не сме способни на чудеса, ЕС и отделните държави трябва честно да признаят това. Може да има и повече от изброените пет възможности в доклада, не е необходимо незабавно решение, важното е да има обсъждане. ЕС е повече от пари, стоки и пазари, целта му е да служи на хората".
Според Мария Габриел петият сценарий - „повече Европа във всичко“ е най-добрият и отговаря на българския интерес. 
Когато сме били заедно и единни в решенията си, сме се справяли най-добре - посочи българският евродепутат.