Експертите не са единодушни моментът е най-подходящият за България да кандидатства за Еврозоната

| обновено на 03.03.17 в 11:42


Служебното правителство обяви намерение България да кандидатства за Еврозоната. Експертите обаче не са единодушни дали настоящият момент е най-подходящ.

"Точно сега е моментът, защото служебното правителство може да вземе политически необременено решение", каза Стефан Софиянски, икономист и бивш служебен премиер. По думите му, еврото е неизбежно. Софиянски е от хората, които смятат, че независимо от някои сътресения като Брекзит, не е толкова страшно. "Първо, трябва да се вземе това решение и е неизбежно развитието на еврото. Второ, има период, в който България трябва да се подготви добре, поне две години, използвайки опита на другите страни, така че да въведе еврото без сътресения", обясни Софиянски.

"Ние не сме дорасли да приемем еврото като собствена валута", това пък е позицията на проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН. "Включването в Еврозоната не зависи от нас. Друг трябва да прецени, че ние като икономика, като страна, като народ сме дорасли за включването ни в Еврозоната", допълни проф. Минасян.


Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!