ЕК предвижда минимална работна заплата за всички страни - членки

От години синдикалните организации в Европейския съюз говорят за въвеждането на единна европейска минимална заплата.Размерът на минималното заплащане в момента варира в много широки граници - от 235 евро в България и 322 евро в Румъния, до 1 999 евро в Люксембург, или 8,5 пъти над нивото в България. Най-скъпо заплатен е трудът в Люксембург, следват Ирландия и Холандия със съответно 1 560 и 1 552 евро. Списъкът на първите пет  държави завършват Белгия с 1 532 и Германия с 1498 евро. Държавите  от южната част на Стария континент имат минимални заплати между 500 и 1 000 евро - това са Португалия, Гърция, Малта, Словения, и Испания. Няма промени и на "дъното", където България е отдавна номер 1, само че отзад напред. Макар, че минималната  месечна работна заплата в България нараства най-бързо, тя остава най-ниската в Европейския съюз.

От Евростат напомнят, че няколко държави - Австрия, Дания, Италия, Финландия, Швеция и Кипър нямат официална минимална заплата и не влизат в класацията.

Финансовият експерт Мика Зайкова обясни пред "Хоризонт", че социалният дъмпинг и социалното неравенство са едни от най-големите рискове на развитието не само на нашата, но и на европейската и на световната икономика и това е резултат от изводите, направени от сега току-що завършилия икономически форум в Давос. Увеличаването на социалното неравенство поражда много по-големи проблеми на света, отколкото минималната работна заплата:

Склонна съм да се съглася с господин Юнкер, че всички страни трябва да имат. Още повече, че Европа е застрашена от мигрантска вълна, още повече, че те са вече тук, корупцията, че склонността на бизнеса към по-високи печалби и към неправилно разпределение на ползите от тези печалби, стремежът да се използва трудът на хора от  страни в бедствено положение, каквато е и България и най-вече на мигрантите. Този социален дъмпинг може да се проведе само с мерки или политики от страна на правителството.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!