Как ще работи Европейският корпус за солидарност

През  декември 2016 година Еврокомисията постави началото на дейността на Европейския корпус за солидарност. Пред "Хоризонт" неговите функции коментират евродепутатът Мария Габриел и председателят на представителството на ЕК в България Огнян Златев.

Това е нова инициатива на ЕС, която има за цел да даде на младите възможност по доброволен начин да придобият професионален опит. Включвайки се в Европейския корпус за солидарност, те успяват по доброволен начин да се включат в проекти, които помагат на хора или отделни общества в Европа да завършат определен тип идея. Тази инициатива позволява на младите хора сами да кажат кои са важните ситуации, какви са проектите, които според тях могат да допринесат Европа да се развива добре. От друга страна има вече такива проекти, на които се дава възможност младите хора да покажат и умения  и да покажат солидарността си. Когато става дума да се реконструира някое училище, вследствие на земетресение, да се помогне на хора, търсещи убежище. Един от примерите също е младите хора да се включват в почистването на горите или пък млади хора да помагат на хора с лимитирана мобилност.

Към януари т.г. над 300 български младежи са се записали за участие в тази нова инициатива. Предполагам, че техните дейности са свързани с общите области, в които младите хора получават предложения да  споделят своите умения, а именно социалната сфера, подпомагане на хора в нужда и хора в беда, възстановяване на общности, след природни бедствия или пък това, което е особено актуално напоследък - работа по приемане и интеграция на бежанците. Всеки, който участва в доброволческите дейности, Комисията покрива всички разходи по изпълнение на дейностите. И се получава възнаграждение за работата, която се извършва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!