400 млрд. евро годишно ще струва на ЕС преходът към чиста енергия

Европейският съюз потвърди решимостта си за преминаване в дългосрочен план към екологично чиста енергия, като на специална среща на високо равнище в Европейския парламент бе поставен с особена тежест въпросът за стойността и финансирането на енергийния преход.

Еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви:

Пределно ясно е, че в Европейския съюз имаме много амбициозни цели в борбата срещу климатичните промени, подготвена е законодателната рамка в Европейския парламент, но сме изправени пред голямо финансово предизвикателство, тъй като, за да можем да изпълним само непосредствените цели, ще са ни нужни инвестиции в размер на 379 милиарда евро. Това на свой ред изисква общо управление на публичните и частните средства.

Председателят на комисията по промишлеността и енергийните въпроси в Европейския парламент Йежи Бузек посочи, че предстоят важни решения по дългосрочната финансова рамка за периода след 2020 година. Той изтъкна, че само за разработване на нови технологии ще бъдат необходими 120 милиарда евро, като всяка година трябва да бъдат инвестирани около 400 милиарда евро за прехода към екологично чиста енергия. Заедно с това в момента повечето страни-членки продължават да разчитат до голяма степен на изкопаемите горива за енергетиката и за отопление, което налага да бъдат подържани финансово и съществуващите енергийни системи, включително газовата инфраструктура, изтъкна Бузек:

Първо природният газ е много добро решение за преходния период. От гледна точка на опазване на околната среда, газът е поне два-пъти по-добър енергоносител от лигнитните въглища, не само като въглеродни емисии, но и като замърсяване с фини частици. И трето, газът ще остане необходима суровина за химическата промишленост, за производството на торове.

Йежи Бузек обърна внимание и на един сериозен въпрос, който не бива да бъде пренебрегван:

Необходимо ни е социално одобрение. Не само за общите цели на Европейския съюз, и по-точно интеграцията, но и за целия преход към екологично чиста енергия. Това е нещо, което много трудно може да бъде постигнато, особено в някои региони, като тези със силно развита промишленост. Но трябва да е ясно, че енергийният преход е нужен за хората от Европейския съюз и с тяхното участие, а не въпреки тях или срещу тях. За да може всеки да диша чист въздух и да пие чиста вода. Трябва да им обясним, че в името на тази цел ще бъдат похарчени много пари, но ние казваме „Да” на енергийния преход. Категорично!


Финансовите измерения, за които говорят европейските лидери, обаче трябва да бъдат съпоставени с цената, която плащаме със здравето си заради въглеродните замърсявания - фаталните случаи при астма и други белодробни заболявания, инфарктите. Има и една не "бомба със закъснител". Унищожаването на природните ресурси може да доведат до остра липса на храна и чиста вода след десетилетия, което на свой ред да предизвика огромни мигрантски вълни.

Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!