ЕС тръгна по-решително към изграждането на обща отбрана

Европейският съюз тръгна по-решително към изграждането на обща отбрана. Това е крачка към обединяването на отбранителни способности, която намери своя формален израз в подписания преди седмица в Брюксел важен документ, в рамките на заседанието на Съвета "Външни работи/Отбрана“. Става въпрос за нотификация по Постоянното структурирано сътрудничество, под която положиха подписите си министри от 23 страни-членки на съюза. В Европейския парламент преобладава положителният отзвук от събитието, стремежът към повишаване на общия отбранителен капацитет следва да се насърчава, става ясно от коментар на българския евродепутат Андрей Ковачев:

Европа да направи тази стъпка както по отношение на инвестиции в отбраната, споделяне на отбранителен капацитет, общо закупуване на въоръжение, обща тренировка на военния и отбранителния състав и общо инвестиране в научна дейност, свързана с отбранителния сектор.

Постоянното структурирано сътрудничество ще създаде възможности за съвместно изграждане на високотехнологични и скъпоструващи способности, в т. ч. чрез съфинансиране от Европейския фонд за отбрана:

Целта е също така ЕС да бъде не дублиращ, а допълващ нашия капацитет по Северноатлантическия договор за страните, които са част от НАТО. ЕС да бъде силен, ефективен стълб на НАТО в Европа.

Така ЕС показа своята решимост за укрепване на европейската сигурност и отбрана в отговор на новите геополитически предизвикателства. Подписването на нотификацията бележи напредък в изпълнението на една от най-важните стратегии на ЕС.

Очаква се лидерите на ЕС да подпишат през декември споразумението, което някои медии наричат "Пакт за европейска отбрана".

Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!