ЕП прие резолюция за въвеждане на системи за аварийно спиране и регулиране на скоростта във всички нови коли


Над 25 000 души всяка година загиват в катастрофи по пътищата на Европейския съюз. Ранените са стотици хиляди. 90% от инцидентите се дължат на човешка грешка. 
На помощ идват системите за аварийно спиране и регулиране на скоростта. Те присъстват в много автомобили от висок клас. Според Европейския парламент обаче е време да бъдат въведени във всички нови коли, независимо от тяхната цена. По тази тема парламентът гласува резолюция на 14 ноември. Тя беше приета с 593 гласа „за“ срещу 39 „против“, и 53-ма „въздържали се“.
По време на дебата в Страсбург депутатът от ЕНП Маркус Фербер каза:
Цената на автомобилите не трябва да зависи от това дали в тях има или няма такива системи. Защото това ще доведе до отказ да бъдат купувани. 
Според депутата от ЕНП Дитер-Лебрехт Кох, подготвил текста на резолюцията, "автоматичните системи за подпомагане са "безмълвни втори пилоти, които ни помагат да избегнем инциденти".
Високата скорост е една от основните причини за смъртни случаи на пътя. Именно затова търсим иновативни технологии като интелигентна помощ за скоростта. Друго важно предизвикателство е как ефективно да се справим с водачите, които са твърде разсеяни, за да шофират безопасно сами. 
Много от катастрофите могат да бъдат избегнати с помощта на технологии, които вече са на пазара. Като автоматични системи за поддържане или забавяне на скоростта, спазване на пътната лента или идентифициране на пешеходци и велосипедисти.
Европейската програма за оценяване на нови автомобили Eruo NCAP насърчава производителите на коли да разработват по-безопасни превозни средства. Според доклад на Европейската комисия от 12 декември 2016 г. обаче са налице признаци, че не навсякъде в Съюза разпространението на най-високо отличените автомобили е еднакво.
Конкретни модели от ниски категории са определни за пазари с не толкова богати клиенти и не се доставят на други. Или пък модели, които обичайно попадат във висока категория, се представят не толкова добре в реални условия поради факта, че в конкретни държави при тух са елиминирани незадължителните усъвъренствани елементи на безопасност.
В доклада на Еврокомисията се казва, че в резултат на това са налице ясни признаци, че не всички граждани на Европейския съюз имат достъп до автомобили с еднакво високо равнище на безопасност. 
Депутатът от ЕНП Вим ван де Камп от транспортната комисия очерта като сериозен проблем използването на мобилни устройства по време на шофиране.
Използването на телефон или лаптоп, докато шофираш, просто не е ОК. Инцидентите, причинени от това, се увеличава драстично. Наистина се надявам, че Европейската комисия ще предприеме мерки срещу този проблем. Това ще бъде нещо иновативно, защото просто не е приемливо да имаме толкова много загинали.
Депутатите повдигнаха също идеята за налагане на пълна забрана в целия Европейски съюз за консумация на алкохол за начинаещи и професионални водачи.
Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!