Светослав Малинов за кризите на Съюза и българското европредседателство

евранет Светослав Малинов
От 1 януари 2018 година България поема председателството на Съвета на Европейския съюз. Когато говорим за това, трябва да знаем, че страната ни има унаследени приоритети. Всяка еврочленка по време на председателството си, може да поставя отделни акценти и да започне инициативи и процеси, които и след 6-те месеца председателстване да продължат.
Това каза евродепутатът Светослав Малинов. Разговаряхме за европейската идея, кризите на Съюза и българското европредседателство.

Приоритетите на едно председателство би трябвало да бъдат неща, които, ако съответната държава не би председателствала, те нямаше да влязат в дневния ред. Виждаме, че пропуснахме възможността да поставим няколко акцента, които биха били полезни за нас. За мен това е преди всичко свързано с енергийния съюз, независимо, че е споменат. Уцелихме обаче един акцент, а именно: Западните Балкани. Надявам се да успеем да произведем една голяма среща на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани.


Важен приоритет ще бъдат преговорите на тема Брекзит, каза още Светослав Малинов.

Това ще бъде приоритет поне на следващите три председателства, на всяко председателство до приключването на процедурата за напускането на Великобритания. Очаква се до октомври да приключат преговорите по същество...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!