Новата програма за военно сътрудничество ПЕСКО - шанс за Европа да има обща отбрана


След близо 70 години Европа има шанс да има обща отбрана  -  това стана възможно, след като в рамките на месец беше подписана и влезе в сила европейската програма за сътрудничество в отбраната, известна като ПЕСКО. 

25 държави подкрепят проекта, а две събития ускориха създаването му -  излизането на Великобритания от ЕС, както и критиките на американския президент Донадл Тръмп, че 22-те европейски държави, които са членове и на НАТО, не отделят достатъчно средства за отбрана. Европейските държави ще трябва да мислят как да финансират, развиват и разполагат общи въоръжени сили. 

България също ще участва в три от проектите. Зам.-министър по европредседателството Моника Панайотова обяснява:

България се присъедини в следните области: улесняване и стандартизиране на процедурите за трансграничен военен транспорт, с водеща нация Нидерландия; европейски логистичен хъб, с водеща нация Германия и морско наблюдение, с водеща нация Гърция.


Според бившия военен министър Велизар Шаламанов за част от дейностите в България вече има опит: И трите проекта, в които България е решила да се включи, са изключително важни, подчертава той, като допълва: 


Нищо, което се развива извън НАТО, не може да бъде успешно -  така че шансът на ПЕСКО e да бъде към основните приоритети, които има в НАТО. Всяка една операция, която планира НАТО, има така наречената стратегия за изход - и тази exit strategy в повечето случаи включва прехвърляне на отговорността към Европейския съюз. 


Засега и НАТО казва, че новата европейска инициатива не трябва да дублира, а да допълва способности. Уверение в тази посока даде и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. 17 са проектите проектите, отбеляза тя, като допълни:


Сега можем да работим например за възможността за разполагане на бойна група в район на кризи. С Комисията работим по следващата многогодишна финансова рамка. В този контекст бих предложила създаването на нов Европейски механизъм за мир, финансиран и управляван съвместно с нашите държави членки.Тъй като изграждаме Съюз за сигурност и отбрана, искаме да укрепим партньорството си преди всичко с НАТО. Това вече е в ход . Но трябва да си сътрудничим и с ООН, с Африканския съюз и с други регионални организации. Ние имаме вече 16 военни и граждански мисии по света. Те осигуряват мир и стабилност на три континента. Затова бих искала да видя през следващите месеци напредъка по нашите граждански мисии. 


Ако проектът за обща отбрана проработи, ЕС ще е с втория по големина бюджет за отбрана в света.  Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!