Шанс да повишим репутацията на България

евранет бг председателство

Обобщение

Дългосрочни перспективи

Самата оценка за успеха на Председателството ще е свързана с това какво сме постигнали по отношение на търсенето на напредък по законодателните инициативи по дневния ред на ЕС.  Нашата амбиция е да бъдем активен и пълноценен медиатор и да търсим сближаване на позициите между държавите-членки, за да се намират балансирани решения не само в полза на българските граждани, но на всички европейски граждани.Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР заместник-министърът за Европредседателството на България Моника Панайотова.

Пред последните години ЕС беше ангажиран основно с намиране на спешни отговори на възникващи една след друга кризи, сега е моментът да се заложи на по-дългосрочната перспектива, да разгледаме по-дълбоките трансформации и те са извън традиционната мандатност на един политически цикъл, добави тя.

Панайотова отчете, че би бил голям успех, ако България успее да промени негативизма в понятието „балканизация“: Това, което ние ще започнем като процеси, по отношение на цялостния преговорен процес и европейската перспектива на региона на Западните Балкани, след това ще бъде продължено от колегите ни от Австрия. Това ще бъде един продължителен процес на устойчивост за това, от една страна, да дадем европейска перспектива на обществата в страните от Западните Балкани, а от друга страна, е предпоставка за стабилността на ЕС сам по себе си.

По отношение на Брекзит, тя коментира: Очаква се около 11 млрд. да бъде по-малък бюджетът, но  всъщност той се удвоява с появата на нов тип предизвикателства, на които следва европейският бюджет да отговори, наред с традиционните приоритети на ЕС, свързани със създаване на работни места, постигането на икономически растеж и новите предизвикателства, свързани с гарантирането на сигурността, борбата срещу тероризма, придвижване на интеграционния процес в секторите "Сигурност" и "Отбрана".

Панайотова коментира и статиите в чуждестранни издания, в които е посочено, че най-бедната и най-корумпираната страна поема Европредседателството: От нас зависи през тези 6 месеца да покажем хубавото лице на страната ни, защото аз съм убедена, че то е много повече отколкото стереотипите, които битуват в статиите на медиите. Колкото повече съумеем да повишим репутацията на България като пълноправен член на ЕС,  толкова по-успешен ще бъде този период.

Санкциите срещу Русия – извън дневния ред на председателството

Министърът за Европредседателството Лиляна Павлова опроверга агенция ТАСС, според която България ще включи в дневния ред на Евросъюза въпроса за санкциите срещу Русия.

След удължаването на санкциите през декември м. г. темата е затворена, заяви Павлова в интервю за БНТ.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!