След решението на Доналд Тръмп да се възстанови възможността интернет компаниите да предлагат избрани услуги с приоритетен трафик и скорост за сметка на други

Ще бъде ли засегнат ЕС, след като САЩ отмениха правилата на т.нар. "интернет неутралност"

Никола Миладинов


Няма признаци на потенциални ограничения в Европа, след като САЩ отмениха правилата за така наречената "интернет неутралност". Въпросът стана част от актуалния дневен ред с решението на американския президент Доналд Тръмп да възстанови възможността интернет компаниите да предлагат избрани услуги с приоритетен трафик и скорост за сметка на други.  Никола Миладинов от Представителството на Европейската комисия в България припомни, че у нас, както и в целия Европейски съюз действат правилата за мрежова неутралност, като допълва:


Както каза заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип, който отговаря за единния цифров пазар: "Много граждани се чудят какъв ще е ефектът, който новият американски режим би имал върху интернет в Европа. Няма от какво да се страхуват  - европейският регламент за отворения интернет ще продължи да защитава всички европейски потребители".

В Европейския съюз доставчиците на интернет услуги нямат право да са арбитър за успеха или неуспеха на услуги и съдържание. Засега нямаме признаци за потенциални ограничения, например в американските инвестиции в широколентови мрежи или 5G развитието. Ще си позволя отново един цитат - той е съвсем пресен, част от съвместната декларация, която комисарят по цифровата икономика Мария Габриел прие в Женева заедно с водещи представители на Европейския парламент:  "По настоящем сме свидетели на появата на редица сили, които биха могли да доведат до разпокъсаност и поляризация на интернет. Европейският съюз обаче е твърдо ангажиран с откритостта на интернет в световен мащаб и заедно с всички останали заинтересовани страни ще работи за осигуряване на дългосрочна устойчивост на този принцип. Интернетът на бъдещето ще бъде всеобхватен, прозрачен и надежден." 


Опити за ограничаване на интернет неутралността е имало, обяснява Слави Танкеин от Международния правен център:

Тук в Европа големите телекоми даже са заплашвали (миналата година при приемането на това нещо в Европа  - за неутралност на интернет, са заплашвали) Европейската комисия, че няма да доставят възможно най-добрите услуги за потребителите в Европа, ако това нещо бъде прието -  има го напълно официално, защото примерно на тях това не им е технологично изгодно и рентабилно.


Но Танкеин казва, че към този момент опасност няма нито за България, нито за Европейския съюз: В България това мисля, че не е възможно докато още важат законите в Европейския съюз -  има приета такава законодателна промяна в ЕС. Така че мисля, че това не е опасност за България.

Според Слави Танкеин не интернет неутралността, а Директивата за единен цифров европейски цифров пазар може да създаде проблеми в рамките на Европейския съюз:  Там има достатъчно членове, с които може да бъде налагана цензура  - дали ще бъде под формата на авторски права, сродни права, на каквито и да било такива в един доста глобален мащаб, не е само за Европа, но така е и за други страни.

Никола Миладинов припомня, че ролята на националните органи е важна, за да се гарантира, че потребители и бизнес наистина ще могат да имат свободен достъп до интернет средата.


Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!