Мария Габриел: Днес бъдещето е в икономиката на данните

Преди дни еврокомисарят по цифрови технологии и общество Мария Габриел обяви, че Европейската комисия има планове да инвестира 1 млрд. евро в развитието на мрежа от суперкомпютри от световен клас, като целта е до 2023 г. Европа да си е възвърнала мястото сред лидерите в тази област.

По думите на Габриел тези суперкомпютри ще имат приложение не само в научните изследвания и развитието на новите технологии, но и във всекидневния ни живот - ще ни позволят да имаме много по-голяма точност при диагностиката и лечението на различни болести, ще можем да следим климатичните промени и да предвиждаме епидемии и земетресения.
Днес бъдещето е в икономиката на данните. В момента тя е 2 % от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, но ако освободим потенциала й - говорим за 739 млрд. евро, което вече е 4 % от брутния външен продукт на ЕС до 2020 година, каза евродепутатът Мария Габриел.
В същото време обаче данните показват, че 80 млн. европейци никога не са използвали интернет, а близо 170 млн. души пък нямат основни дигитални умения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!