Миграцията – основна тема на ЕС

Обобщение

В интервю за БНР докладчикът по Дъблинския регламент в Европейския парламент Сесилия Викстрьом изрази очаквания България, като външна граница за Евросъюза, да допринесе за бързото приемане на общата европейска система за убежище.

Надявам се, че тя ще бъде факт до изборите през 2019 година. Ако не, ще дойде денят, в който ще трябва да понесем вината за това. Гордея се с подкрепата на две трети от евродепутатите, която получих за проекта ми. Вина носи Съветът, който се влачи председателство след председателство. Липсва европейско лидерство и четири държави бяха оставени да блокират развитието на политиката в тази сфера.

По-малко бежанци

„Темата за миграцията е една от основните теми, които стоят в дневния ред на Европейския съюз. Европа обръща сериозно внимание на проблема, защото той „виси със страшна  сила“ над Стария континент.

Целта е да се овладее миграцията. Въпреки че в последно време има спад в бежанския поток, но това може да се окаже временно явление“, коментира българският евродепутат Асим Адемов, който е член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред.

Според него е нужно страните членки да покажат по – голяма солидарност при приема на мигранти. По решение на комисията през ноември ЕП гласува да започнат преговори между него и Съвета на Европа за промяна на Дъблинският регламент:

„Идеята на промяната е да се действа малко по – кардинално, в смисъл тези страни които откажат да приемат бежанци ще им бъдат орязвани еврофондовете. Ключовата дума при решаването на проблема е по – голяма солидарност между страните членки, каквато те са демонстрирали при други случаи и моменти.

Решаването на проблема с миграцията към Европа е свързано с ограничаването на бежанския поток. Трябва да се направи и разграничение между икономическите мигранти и тези, които бягат заради политически причини“, добави евродепутатът Асим Адемов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!