Европредседателството - иновации и сигурност по границите (обобщение)

Базова индустрия

Индустриалната политика и инвестициите в интелигентна, иновационна и устойчива промишленост са приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Така България продължава работа по темите от Естонското председателство и в същото време прави първа стъпка към формулиране на общоевропейската политика по отношение на индустрия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БНР, при откриването на конференция, посветена на иновациите и базовата индустрия.

Той посочи, че Българското председателство ще продължи усилията за формиране на общи дългосрочни и краткосрочни цели за развитието на европейската индустрия и за приемането на Стратегия за общата индустриална политика на Европейския съюз.

Гост на форума бе Ерик Мамер - директор на дирекция "Конкурентоспособност и Растеж“ в Европейската комисия. Той отчете високия ръст на Брутния вътрешен продукт на страната ни през последните години и изтъкна огромното значение на производствените сектори и необходимостта от по-широка финансова рамка за индустрията в планирането на бюджета на Европейския съюз:

ГККП „Капитан Андреево“

От днес до сряда евродепутати от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи ще посетят границата ни с Турция, за да се запознаят от първа ръка с дейността на служителите от Европейската гранична служба, изпратени у нас, за да помагат в граничната охрана. Гостите ще посетят ГКПП "Капитан Андреево", където има съвместна охрана между български и служители и представители на други европейски държави.

Евродепутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия Емил Радев, който е член на делегацията, коментира в предаването на БНР "Преди всички", че докато има военни действия в Сирия и Ирак, опасността от нова бежанска вълна към Европа остава:

Европа и Европейския съюз не са факторът, който може да спре тази война. Често виждаме, че преговорите се водят между Турция, САЩ, Русия, Иран, но ЕС трудно влияе в този регион. За сметка на това ние обираме огромния бежански поток, винаги когато там ескалират военните действия.

Във връзка с очакванията за реформа на така наречения Дъблински регламент, според който отговорна за бежанците е първата страна, в която те са регистрирани на територията на ЕС, Емил Радев коментира, че този регламент винаги е бил "ябълката на раздора" в ЕС и консенсус за такава реформа ще се постигне трудно.

Радев припомни и за опасността, която представляват бивши членове на "Ислямска държава", завръщащи се в Европа - от страните, където са родени, след разгрома на джихадистката групировка в Ирак и Сирия. Евродепутатът подчерта, че европейските служби за сигурност следят потенциално опасните лица и обменят информация за това -  процес, който трябва да се задълбочава.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!