Преди влизането на бюджет 2018 в Европейския парламент- какви искания за корекции внасят евродепутатите?- Андрей Новаков от ЕНП


Рекордният  бюджет на ЕС за 2018 година  може и да надхвърли  160 милиарда евро, ако  при дебатите в Европейския парламент през октомври бъдат приети част от предложенията за корекции-нагоре.  Едва ли някой би оспорил логиката и  положителния ефект от завишените с близо 8 процента разплащания по програмите. Или пък приоритетите-стимулиране на заетостта и растежа, на младите учени и иновациите, засилване на сигурността и намаляване на миграционния натиск. Големият въпрос е  разпределението на бюджетния ресурс така, че да се постигне максимално добър резултат.

За българския евродепутат Андрей Новаков от ЕНП  инвестициите в наука и предприемачество, в транспортната свързаност на Европа, в създаване на културен продукт и на потребителска култура, са повод да поиска увеличение на финансовата рамка по тези програми, особено  за първата.

Що се отнася до предизвикателствата изобщо пред формирането на годишните бюджени на ЕС след решението на Великобритания за  напускането му, евродепутатът Андрей Новаков смята, че следващите две години ще са от изключително значение  в намирането на стабилност, което значи солидарност и реформи.

Чуйте звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!