Директива на ЕП за борба с прането на пари и финансирането на тероризъм


Европейският парламент въведе нови правила за прозрачност за случаите на финансиране на тероризъм или пране на пари. Правилата засягат и виртуалните валути. Евродепутатът Емил Радев, който е докладчик на Групата на ЕНП по този въпрос каза, че сега вече борбата с прането на пари и с финансирането на терористични организации ще може да се води по-ефективно:

Комисия граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент прие с огромно мнозинство петата директива за борба с пране на пари и финансиране на тероризъм, по която имам удоволствието да съм докладчик от страна на ЕНП. Въвеждат се нови моменти в борбата с прането на пари. Вече ще се виждат реалните собственици на фирмите, на доверителните фондове, регистрите ще бъдат публични. Също така се разкрива и анонимността при наемането на сейфове, разплащателни сметки. Всички те ще влязат в регистър и звената за борбата с прането на пари ще имат достъп до тях.

За първи път тази директива третира и въпроса с виртуалните валути. Емил Радев допълва:

Доставчиците на услуги с виртуални валути в ЕС вече ще се лицензират, а също така ще се наблюдава процесът, когато тези виртуални валути преминат в реални платежни инструменти.

, подчертава Емил Радев. Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог е убеден, че Евросъюзът трябва да посрещне предизвикателството на криптовалутата и в същото време да приеме възможностите на блокчейн.

Трябва да сме бдителни и да не допуснем  криптовалутите да се превърнат в средство за незаконно поведение. Осъвременените правила срещу прането на пари ще поставят размяната на криптовалути в обхвата на наблюдение срещу прането на пари. Призоваваме всички страни членки да въведат новите правила колкото е възможно по-бързо.

Думи на заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис. Още за мерките пояснява евродепутатът Радев: 

Разширява се кръгът на лицата, които трябва да наблюдават и да подават информация при пране на пари до компетентните органи. С новите моменти в петата директива ще се направи много по-добра и по-бърза борбата с пране на пари и - разбира се - ще се прекрати много опасното финансиране на терористични организации

От Съвета на Европейския съюз обясняват, че поредицата терористични нападения в Европа от 2015 г. наложиха да се предприемат допълнителни действия за ограничаване на финансирането на тероризма и изпирането на пари. Мерките са част от плана за действие на Еврокомисията за борба с финансирането на тероризма, разработен през 2016 г.  През декември 2017-та Съветът и Европейският парламент постигнаха политическо споразумение по предложенията. Засилва се сътрудничеството между националните звена за финансово разузнаване, поясняват от Съвета на Европейския съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!