Съвета на ЕС блокира решението „за“ България в Шенген (обобщение)

Дори една държава от Евросъюза може да стопира заключението

Щом България и Румъния имат техническата готовност да се присъединят към Шенген, трябва да сме единни, за да ги допуснем там. Това послание отправя към Съвета на Европейския съюз евродепутатът Карлуш Куелю, докладчик за готовността на двете страни за шенгенското пространство.

В интервю за „Хоризонт“ Куелю заяви:

Правилата трябва да се спазват, а те са ясни - ние искаме от страните-членки да прилагат цялото шенгенско законодателство и когато това се прави, трябва да сме единни. Което означава, че ако една страна спазва това законодателство, тя трябва да бъде допусната в Шенген. Правилата трябва да са еднакви за всички.

Няколко страни-членки, сред които Холандия, твърдо се противопоставят на приемането на България и Румъния в пространството за свободно движение:

Става дума за решение, което изисква пълно мнозинство, за да бъде прието, т.е. това позволява на една държава да го блокира. А процесът беше прозрачен - към България и Румъния бяха поставени изисквания и те ги изпълниха. Двете страни си свършиха работата, всички национални експерти единодушно потвърдиха, че са спазени съответните стандарти. Европейският парламент потвърди моя доклад със смазващо мнозинство, в който се казваше, че България и Румъния могат да се присъединят към Шенген. И сега няма технически причини, за да не се приема решението за присъединяване. Става дума за политически причини и те се проявяват в Съвета, който на практика блокира решението.

Границите са сред приоритетите

Европейския парламент има своята роля на контролираща институция по отношение на границите, като това е демократичен контрол, заявиха единодушно евродепутати от различни групи след посещението си на българо-турската граница в средата на февруари. Според тях ролята на „Фронтекс“  е на координатор.

Членове на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент посетиха ГКПП "Капитан Андреево"и центъра за бежанци в гр. Любимец. Целта беше запознаване със сътрудничеството между „Фронтекс“ и България. Според френския евродепутат от Партията на зелените Мари Кристин Вержиа остават още въпроси като този за броя на лицата, които преминават границата особено в 24- часовия период за установяване на самоличността им. Тя изрази и притеснение от полицейското сътрудничество на България с Турция особено по отношение на лицата, които искат убежище в Европейския съюз.

В същото време Мари Кристин Вержиа бе категорична, че за Европейския парламент е важно България и Румъния да се присъединят към Шенген.

Общото мнение на евродепутатите е, че страната ни охранява добре общата европейска граница.

Терористите – облекчени по време на туристическия сезон

Междувременно обаче, евродепутатът Мари Кристин-Вержиа от групата на Европейската обединена левица изрази притеснение от факта, че граничният режим между България и Турция се облекчава по време на туристическия сезон. Пред "Хоризонт" тя изрази опасения, че това може да помогне на терористи да навлязат в ЕС точно в такъв период:

Намирам за любопитно, че някой се опитва да облекчи контрола в момент, в който има масивен приток на хора. Казват ни неща за нелегалната имиграция, които не се прилагат при значимо придвижване на туристи. Това не ми изглежда нормално. По принцип, основното безпокойство по границите е за нелегалната имиграция, но за мен, може би защото съм французойка, това е борбата срещу тероризма. А когато има значим приток на хората, тогава и терористите се опитват да преминат границата по-лесно. Затова си задавам въпроса за тези облекчения именно през този период.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!