Западните Балкани, Брекзит, борбата с тероризма, подкрепа за бизнеса и безжичен интернет - (обобщение - януари)

Информациите, свързани с интеграцията на Западните Балкани, преговорите на тема Брекзит, борбата с тероризма, насърчаването на младите предприемачи в ЕС, както и свързаността на гражданите чрез интернет, са най-посещаваните публикации през януари 2018 г. на сайта на БНР в секция Евранет плюс.

От 1-ви януари 2018 г. България е председател на Съвета на ЕС

От 1 януари 2018 година България пое председателството на Съвета на Европейския съюз. В интервю за БНР евродепутатът Светослав Малинов обяви:

Приоритетите на едно председателство би трябвало да бъдат неща, които, ако съответната държава не би председателствала, те нямаше да влязат в дневния ред. Виждаме, че пропуснахме възможността да поставим няколко акцента, които биха били полезни за нас. За мен това е преди всичко свързано с енергийния съюз, независимо, че е споменат. Уцелихме обаче един акцент, а именно: Западните Балкани. Надявам се да успеем да произведем една голяма среща на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани.

Важен приоритет ще бъдат и преговорите на тема Брекзит, каза още Малинов.
Това ще бъде приоритет поне на следващите три председателства, на всяко председателство до приключването на процедурата за напускането на Великобритания. Очаква се до октомври да приключат преговорите по същество... 

Руската пропаганда

На 17-ти януари евродепутатите в ЕП разгледаха темата, свързана с разрастването на влиянието на руската пропаганда в страните от ЕС и опитите на руската страна да окаже влияние върху изборите в някои държави. Това е пореден случай, в който парламентът залага в своя дневен ред въпроса с руската пропагандна машина  и нейните действия, чиято основна цел е да постави под въпрос  демократичните ценности на Европа.

Евродепутатът Светослав Малинов заяви още пред БНР, че темата ще бъде акцент в работата на европейските институции.

Контрол на външните европейски граници

Комисията по граждански права и вътрешни работи на ЕП прие доклада за създаването на нов европейски регламент за паричните средства, които влизат и излизат от Европейския съюз. Целта е да се постигне по-ефективна борба с прането на пари и с тероризма, обясни за БНР българският евродепутат Емил Радев, който е докладчик по темата.

Законодателството във връзка с контрола на паричните средства, които влизат и излизат от ЕС, на практика е много важно, с цел ограничаване и прането на пари и нелегалните потоци от финансови средства, ценни предмети и така нататък, които преминават през външните европейски граници, за които трябва да става ясно за какво се използват, защото виждаме и много случаи на финансиране на организирана престъпност, на терористични организации. Затова засилване на контрола по външните европейски граници и контролиране на финансовите средства, които преминават, е едно от основните неща, за да спрем и ограничим и финансирането на организираната престъпност и разбира се, да спрем достъпа на финансови средства до организации, които могат да извършат потенциално терористична дейност.  И бих казал, че през новата 2018-та година ще имаме вече влязло в сила законодателно предложение и ще могат новите постановки да действат и да направят много по-ефикасен контролът над парични средства през външните европейски граници. 

Старт на програма „Алеко“

В началото на тази година ще стартира европейската програма „Алеко“. Тя дава шанс на прохождащи в бизнеса предприемачи да почерпят опит от утвърдени в техния бранш компании в Съединените американски щати, Израел и Сингапур. Те могат да изкарат 3-месечен стаж там и след като се върнат у дома, да го приложат на практика.

Българското име на програмата не е случайно. Неин инициатор е българин - евродепутатът Андрей Новаков. Програмата обаче е отворена за всички от страните-членки на ЕС. Няма ограничения нито за националността на кандидатстващите, нито за възрастта им.

Свободен безжичен интернет достъп

През 2018 г. ЕК започва изпълнението на проекта за насърчаване на свързаността на гражданите чрез интернет. Една от стратегическите цели на ЕС до 2025 г., е местата, на които се предоставят публични услуги - общинските администрации, библиотеките и болниците да имат свободен безжичен интернет достъп. Общият бюджет на инициативата, която се ръководи от екипа на комисаря по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел, е 120 милиона евро:
Интересът е много голям. Проектът стартира през февруари, когато ще бъдат раздадени първите 1000 ваучера. ..Това, което на мен ми се иска, е да запазим силния интерес, да могат те буквално в момента, когато започне набирането на проектите, с един клик на бутона да изпратят своя предварително подготвен формуляр.

Според Мария Габриел е важно да има баланс в географското разпределение на финансирането.

Общините, подали първи заявление за финансиране на безплатен wifi достъп, ще са и първите, които ще получат своите ваучери. Достъпът до мрежата ще бъде опростен - след първоначална регистрация потребителите ще могат автоматично да се свързват към всяка точка за достъп в Европа. Така хора от различни европейски градове ще могат да се свързват едни с други. Инициативата ще е отворена и към нея ще могат да се присъединяват и съществуващи до момента обществени мрежи - обяснява еврокомисар Мария Габриел.

През следващите 3 години инициативата  WiFi4EU ще осигури достъп до интернет на жителите и посетителите на над 8 хиляди местни общности в целия ЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!