Европейският парламен гласува регламент, който слага край на геоблокирането при онлайн пазаруването

Снимка: БТА


Европейският парламент гласува премахването на ограничения за трансгранично онлайн пазаруване. Така купувачите ще могат да пазаруват онлайн на територията на Евросъюза, без достъпът им да бъде блокиран на географски принцип или да бъдат автоматично пренасочвани към друг сайт. Освен това търговците ще трябва да се отнасят еднакво с местните купувачи и клиентите от друга държава в Европейския съюз, предоставяйки им достъп до същите цени. Според проучване, на което стъпва решението до сега 63% от сайтовете не предоставят възможност на потребителите да пазаруват от друга държава в общността. След решението пазаруващите онлайн ще имат по-широк и по-лесен трансграничен достъп до продукти, резервации за хотели, коли под наем, продажба на билети за концерти или развлекателни паркове. Новите правила влизат в сила от края на тази година, заяви евродепутата от ЕНП Ева Майдел:

Няма вече да бъдем блокирани на базата на местоживеене или националност, когато влизаме в определени версии на уебсайтовете, които са извън територията на страната, в която живеем. Напримерако в момента вие пазарувате и купувате един продукт от версията на определен сайт в Швеция, но сте базирани България, понякога покупката бива блокирана на базата на териториалност, на националност или на местоживеене, или за това, че използвате кредитна карта, различна от шведска. Това вече ще отпадне, така че потребители  ще имат много повече възможности пред себе си, когато пазаруват онлайн

Европейската комисия предложи новите правила през май 2016-та година, припомни докладчика по темата полската евродепутатка от ЕНП Ружа Тун:

Преди около 2 години еврокомисаря Андрюс Ансип беше предложил да се забрани блокирането на онлайн продажби на базата на държавна принадлежност или местопребиваване на клиента. Не може в обединена Европа през 21 век да се създават такива пречки за електронната търговия. Днес можем да се поздравим с успех. Той все още е частичен, все още ни чака още много работа, но новите разпоредби представляват истинско подобрение. Това означава край на възможностите да се блокира продажбата на услуги или стоки по интернет, просто защото клиентът е в друга държава или е гражданин на друга държава. Можем да кажем: край на техническите спънки за уеб сайтове; край с автоматичното пренасочване към друг сайт без съгласието на клиента; край с възможността да се предлагат различни цени и различни условия в рамките на една сделка; край с възможността да не се извърши продажба, защото кредитната карта е издадена в друга държава.

Новият регламент обаче няма да важи за телевизионните програми, за които сме платили в една държава и няма да можем да ги гледаме през телефона, ако се намираме в друга. Същото се отнася и за електронни книги, музика или игри, защото те попадат под защитата на авторското право за цифрово съдържание. В обхвата на директивата не попадат и транспортните услуги.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!