Военният бизнес очаква инвестиции от Европа


Серия от срещи на парламентарно ниво на страните – членки и на високо равнище през изминалите седмици в София подчертаха нуждата от продължаването на изграждането на европейска отбрана. Киберзащитата и стратегическите комуникации, задълбочаването на н стратегическото партньорство на ЕС с НАТО, САЩ, Обединеното кралство, Турция са само част от секторите, в които може да се участва, посочиха участници в разговорите. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини посочи при срещите, че инициативата за обща европейска отбрана, известна като ПЕСКО се изпълнява много добре. 
През последните пет -шест месеца са постигнати невероятни резултати. 25 държави -членки от декември са започнали ПЕСКО в областта на отбраната. Това е значителен брой от държави, което дава добро покритие в целия съюз, без да се създава усещане за риск за разделение и за Европа на две скорости. Приехме и първите 17 проекта, това означава засилено сътрудничество между нашите военни сили и по-ефективно разходване на военните ни бюджети. Не се стремим да милитаризираме ЕС, нито неговия бюджет, но има неща, в които ЕС може да помогне в поемането на отговорност за нашата колективна сигурност.
От първоначално обявените по инициативата ПЕСКО 17 проекта, България е заявила участие по три: за проекта за военна мобилност, изграждането на логистични хъбове и ръководения от Гърция изграждане на система за морско наблюдение. Секретарят на Сдружение Българска отбранителна индустрия Кирил Стойчев разказва, че военният бизнес у нас си сътрудничи с европейските партньори. Но в условията на европредседателство и откритите нови възможности се надява…
Водещите да сме ние, българските фирми. Отново със същите партньори. Но идеята за съответните проекти, от една страна, и от друга страна потребностите, които трябва да бъдат удовлетворени за нашите въоръжени сили, ние ги ръководим. Председателството Европейския съвет е наше. Трябва да ни амбицира, да бъдем по-активни и да покажем, че, включително и в тази област, ние трябва да сме активни. 
Индустрията ще трябва да почака за ПЕСКО, обяснява Росица Димитрова - директор на дирекция Отбранителна политика МО. Причината – всичко е на етап план. 
Самият етап, на който се намира работата по тези проекти, не предполага един категоричен отговор как българската промишленост ще участват в момента. В момента всички тези проекти се намират в една подготвителна фаза. По наши предвиждания, за военната мобилност и за логистичните хъбове ще трябва да бъде свършена изключително много работа, преди да се стигне до момент, в който да е необходимо прякото ангажиране на български фирми. Най - сериозен потенциал, и то на по-ранен етап на развитие на проекта, има в проекта за наблюдение на морските пространства. Като там все още предстои да бъде проведена първата среща от Гърция, тъй като те са страната, предложили проекта. Смятам, че до лятото ще имаме доста по-конкретна представа в какво ще се състоят проектите. 
Росица Димитрова уверява, че работата по проектите е сред приоритетите на председателството. И уточнява, че когато започнат преговорите по новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз, трябва да бъде отчетено и приложението на тази програма за новите проекти. 
----------------
ДОБРИ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!