ЕС подготвя план за намаляване на цените на роуминга в Западните Балкани

евранет плюс Западни Балкани


ЕК изготвя план за намаляване на цените на роуминга в Западните Балкани. Подробности от този план ще бъдат представени на 17 май, когато в София ще се състои срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Еврокомисарят за цифровото общество и икономика Мария Габриел обяви това в Европейския парламент в Брюксел, където участва в конференция, организирана от българския евродепутат Андрей Ковачев. На форума, проведен този месец , присъстваха дипломати от Западните Балкани и представители на телекомуникационната индустрия. Резултатите от конференцията обобщи еврокомисарят Габриел:

„ Става ясно едно - че е необходим диалог с всички заинтересовани страни - операторите, страните от региона, Европейския съюз. Това е, което правим от няколко месеца. В момента продължаваме анализа на получените отговори от операторите, така че да стане ясно, че ангажиментът ни е общ, но този ангажимент е свързан с конкретни стъпки. Конкретни стъпки, които - спрямо определени срокове - дават конкретен резултат за хората ".

Това е коментарът на еврокомисаря Мария Габриел по време на оживената конференция в Брюксел в началото на март. Евродепутатът Ковачев подчерта, че е неприемливо роумингът в съседните на България държави да бъде толкова скъп, колкото в другия край на света:

„Ние трябва да покажем на гражданите на тези страни, че те не са забравени от Европейския съюз и въпреки, че страните не са част от Европейския съюз, по определени теми те вече да се присъединят към нашия съюз-  образование, инфраструктура, разбира се - и роуминга. Абсолютно неприемливо е роуминг цените в страните от Западните Балкани да са такива, каквито са в Австралия или в Индонезия. Това е нещо, което Европейската комисия е започнала, ще представи прогреса по този въпрос и се надявам наистина да можем да представим и на гражданите от Западните Балкани, но и на гражданите на ЕС, които пътуват за тези страни, че ЕС е направил нещо за намаляване на цените “.

За присъединяването на тези страни в перспектива Европейската комисия изготви специална стратегия, която от миналия месец се обсъжда и в Европейския парламент. Андрей Ковачев коментира:

„ Без пълноценна интеграция на Западните Балкани проектът на мирното обединение на Европа няма да се случи. Това е и една от причините българското Председателство да избере за приоритет Западните Балкани и ние като страна член на Европейския съюз имаме най-много експертиза, както положителна, така и отрицателна по време на нашето присъединяване за това какво трябва да направят тези страни по пътя на европейската интеграция ".

Именно в посока на приобщаването на страните от Западните Балкани е проявената от ЕС воля за намаляване на тарифите за роуминг с този регион, допълни еврокомисарят Мария Габриел. ЗА ЕВРАНЕТ+ Григори Недялков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!