Българският език да бъде признат за матуритетен в Европейския съюз


Комисията по петициите в Европейския парламент ще разгледа утре петиция, внесена от Камелия Конакчиева – основател на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Париж в качеството й на представител на Асоциацията на българските училища в чужбина. Повече от хиляда и 700 подписа е събрала тази петиция, с която се настоява да се осигурят изпити в края на средното образование на всички официални езици на Европейския съюз. Това означава да може да се държи матура по български език и литература от български граждани, живеещи на територията на Европейския съюз.

Според вносителката на петицията това предложение ще гарантира равенство между всички официални езици и по-голяма мобилност на семействата с деца в системата на средното образование. В момента матуритетни са само 5-те основни езика в общността – английски, френски, немски, испански и италиански. Това обаче според Камелия Конакчиева дискриминира учениците, чийто майчин език е един от „по-малките“ от 24-те официални езика. Конакчиева дава за пример ирландската и френската образователни системи, които предлагат изпити в края на средното образование на няколко различни езика.

Депутатът от ЕНП Светослав Малинов застава зад идеята и като член на комисията по петициите в Европейския парламент ще се бори за нея:

Първо трябва да се поздравим с успеха, че тази петиция ще бъде разгледана на специално заседание, където и жалбоподателите ще могат да се изкажат. Ще бъдат изтъкнати много аргументи и вероятно ще бъде взето някакво решение за следващи действия. С много малко петиции се случва така! Това означава, че ние имаме основание, имаме кауза и сме чути от европейските институции.

А иначе реалният ни проблем е желанието ни колкото се може повече български граждани – млади хора и деца, да запазят връзката си българския език. Нещо повече – тази връзка да им носи полза, да им носи и някакви привилегии в ЕС, защото това е знание за официален европейски език.

Вносителката на петицията се позовава на член 46 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) относно мерките, необходими за осигуряване на свободното движение на работници, член 165, параграфи 1 и 2 от ДФЕС, както и член 3 от Директива 77/486/ЕИО относно образованието на децата на мигриращи работници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!