Европарламентът обсъжда бъдещето на Европа (обобщение)


Мерки срещу тероризма

На започващата на 16 април пленарна сесия в Страсбург европейските депутати в присъствието на френския президент Еманюел Макрон ще обсъдят бъдещето на Европейския съюз, съобщи БНР.

Френският президент настоява за обща европейска политика по въпросите на отбраната, сигурността, миграцията, разузнаването и предлагането на убежище за мигранти. 

Европарламентът ще гласува как да се засили борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, така че терористичните групи да не могат да се възползват от пропуските във финансовата система, за да финансират операциите си. 

Заради скандала с „Фейсбук“ и „Кеймбридж аналитика“ на 18 април евродепутатите ще обсъдят защитата на данни и запазването на личния живот на гражданите. 

Председателят на ЕП Антонио Таяни покани изпълнителния директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг да говори и пред Европарламента заради разкритията за нарушения с личните данни. 

Борисов с „Медал за независимост“ от Хашим Тачи

Междувременно президентът на Косово Хашим Тачи връчи на гостуващия му на 16 април в Прищина български премиер Бойко Борисов „Медал за независимост“.

Като мотив беше посочен приносът на Борисов към развитието на косовската държавност и 10-годишнината от обявяването на независимо Косово.

България е една от страните, които първи признаха независимостта на Косово през април 2008 г.

Решаването на проблемите в региона с цел по-бърза евроинтеграция на страните от Западните Балкани и гарантирането на мира и сигурността в региона е основна тема на работното посещение на премиера Борисов в Прищина. На 17 май София ще е домакин на голям международен форум по темата.

Работното посещение на Борисов в Прищина бе договорено в телефонен разговор преди седмица с Хашим Тачи и след срещата на премиера ни с президента на Сърбия Александър Вучич. С него Борисов също обсъди напрежението между Белград и Прищина и проблемите в региона, като постави акцента, че до май месец, когато е срещата на върха в София за Западните Балкани, трябва да се даде ясен знак на Брюксел, че страните от региона могат да преодолеят противоречията, които са спънка пред евроинтеграцията.

Проектите за инфраструктурна дигитална свързаност между шестте балкански страни и ЕС е една от темите на разговор между Борисов и Тачи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!