Дългът на Гърция и България в Еврозоната (обобщение)

Без необходимост от предпазна кредитна линия

Финансовите министри от Еврогрупата обсъдиха бъдещето на гръцкия дълг на заседанието си в София. Ден преди сбирката председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква Гърция да излезе от спасителната си програма по-късно тази година без необходимост от предпазна кредитна линия. 

През август приключва третата спасителна програма за Гърция от 2010 година насам. В гръцката столица, където беше на посещение и Жан-Клод Юнкер, са убедени, че могат да постигнат споразумение с кредиторите за намаляване на дълга.

Пиер Московиси: Позитив, а не шок

България ще бъде следващият член на еврозоната, заяви еврокомисарят Пиер Московиси преди заседанието на Еврогрупата в София.  Той обаче бе категоричен, че не трябва да се поставят срокове кога ще сме готови за механизма, предхождащ валутния съюз и самата еврозона: 

"България ще бъде следващият член на еврозоната. Няма съмнение в това. Ние обаче трябва да подготвим това много внимателно. Не трябва да бързаме, защото, ако пришпорваме нещата, ще се стигне до присъединяване към еврозоната, което не е перфектно. Има критерии, които трябва да бъдат изпълнени. Сред тези критерии е влизането в ERMII, където страната трябва да престои поне две години. Влизането в еврозоната трябва да бъде позитив, а не шок".

Сергей Станишев: Сергей Станишев: Да не останем в периферията

Според лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев България трябва да се стреми да влезе в „А“ отбора на ЕС, а не да остане в периферията. Това свое мнение той изрази на форум в София под надслов: „България в Еврозоната. Икономическата логика и митовете“.

„Бих искал много Еврозоната да бъде и основа на социалния съюз, да работи чрез своите инструменти, които съществуват, за да има реална икономическа и социална конвергенция на доходите в рамките на Еврозоната – това е много важно за „България“.I

Григорий Вазов: Да си пуснем фиша, за да спечелим

"Темповете, с които в момента се развиваме, и основните ни показатели показват, че имаме всички предпоставки да си попълним документите за еврозоната". Това мнение изрази в предаването "Преди всички" ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов:

„Трябва да направим всички необходими крачки или, образно казано, да си попълним апликационните форми, свързани с основните показатели, които трябва да покажат, че ускорено приближаваме основните параметри на европейските икономики, които са в тази зона. Ако искаме да влезем в еврозоната, както се казва в един стар виц – трябва да си пуснем фиша, за да спечелим“.

Григорий Вазов определи настояването на Европейската централна банка първо за влизане в Единния европейски банков механизъм като „категорично правилна стъпка“ и посочи, че това е логично. "Българската банкова система трябва да изпълни много сериозни показатели", отбеляза доц. Вазов.

„Банките са тези, които управляват паричното обращение на една държава. Ако тези, които управляват паричното обращение, не го правят както трябва, няма никаква логика да влизаме в еврозоната. И затова първо трябва да се влезе в банковия съюз, да се приемат всички правила за управление на еврото, и вече след това, много простичко влизайки в еврозоната, нашата банкова система да изпълнява всички параметри – европейските изисквания за управление на паричните средства“.

Имаме голяма готовност за влизане в банковия съюз, голям процент от българските банки са клонове на европейски банки, уточни Григорий Вазов. Относно реалното сближаване на икономиките, той подчерта:

„Едно е да мислим, че изпълняваме всички номинални критерии за влизане в т.нар. "чакалня на еврозоната". Друго е да сравним нашата икономика с другите икономики в еврозоната. Ще видим, че има още неща, които трябва да направим. Основното е да подобрим всички условия за чуждестранните инвестиции, да подобрим износа, да подобрим вноса, да вдигнем много сериозно производителността на труда, още много други показатели, свързани с развитието на реалната икономика – изравняването на нейните показатели с икономиките на тези развити държави. Няма друг начин. Останалото е случаят с Гърция“.

Доц. Вазов смята, че "не толкова корупцията е големият проблем в момента, а съдебната система, която предизвиква голямото недоверие на чуждите инвеститори. Приближаването и влизането в еврозоната можем да свържем с много неща, за които сме мечтали, все повече ще започнем да приличаме на нормална европейска държава", увери доц. Григорий Вазов:

Запитан дали като влезем в А отбора ще играем наравно с другите, или ще се окажем на резервната скамейка, доц. Вазов изтъкна:

„Там няма резервни скамейки. Влезем ли, трябва да играем като основен играч. Отидем ли на скамейката, това не е добре.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!