ЕС - двойният стандарт при храните и нова бюджетна рамка (обобщение)

„Нова сделка с потребителите“

Мерки срещу проблема с двойния стандарт при храните в Европейския съюз ще предприема ЕК. Това стана ясно по време на конференция по темата в края на месец април в София.

Българското европредседателство поставя началото на преговорите за изравняването на стандартите при хранителните стоки. Това заяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността Вера Йоурова на конференция, посветена на новия законодателен пакет - „Нова сделка с потребителите“:

"Искаме потребителите да усетят справедливия ЕС в своята потребителска кошница. Комисията вече публикува правното становище за двойните стандарти с ясното заключение, че това е несправедлива практика. Приключихме с методиката на проверяване и на изпитване на качеството на храните. Държавите-членки ще определят сами ресорните органи, които ще провеждат тези мерки, така че проверките могат да започнат веднага. Вече сме провели такива тестове и в България, и в другите страни. Санкциите също ще бъдат хармонизирани".

Общият законодателен проект предвижда уеднаквяване на съдържание, опаковки, качество и хармонизация на санкциите, посочи Йоурова.

Европейският изследователски център изработва протокол за хармонизиране на мерките за борба с двойния стандарт на храните. Целта е всяка страна от ЕС да прилага еднакви мерки за взимане на проби и тестване на храните, така че производители и търговци да са наясно с тях и да не могат да ги оспорват, а доказателствата за двоен стандарт при храните да са категорични и съпоставими.

Европейското законодателство срещу двойния стандарт на храните не може да влияе върху цените на хранителните стоки, посочи Вера Юрова. Тя коментира това във връзка с констатациите, че на българския пазар стоки от една и съща световна марка се продават по-скъпо отколкото в Германия и Италия. Еврокомисарят не подкрепи и идеята на омбудсмана Мая Манолова за създаване на общ европейски орган, който да контролира качеството на храните.

Европейската комисия ще приеме три директиви. Те трябва да бъдат транспонирани в националните законодателства, респективно подкрепени от всички държави-членки, каза премиерът Бойко Борисов. 

Единството на ЕС под заплаха?

ЕС се готви за нова спирала на финансовата криза. Това заяви в интервю за предаването „12+3“ анализаторът Явор Гърдев в коментар на предложената финансова рамка на европейския бюджет за периода 2021-2027 година.

Той коментира изтекла информация на Ройтерс, в която се цитира документ, в който се говори, че новата бюджетна рамка ще трябва да бъде променена. Гърдев посочи две основни опасности, които произтичат от него. Едната е посоченото намерение една част от европейския бюджет за следващата финансова рамка да е предназначена само за държавите от еврозоната. Друга част да бъде за подпомагане на тези държави, които евентуално ще бъдат приети в чакалнята на еврозоната.

Другото което се говори в този документ, е частта, свързана с подготовка за бъдещите финансови шокове, посочи анализаторът и обясни: „Тук сериозно може да твърдим, че това няма да бъде само едно предложение, но ще бъде нещо, което ще присъства. Предложението е отново на Франция. Това всъщност означава, че ЕС се готви за нова спирала на финансовата криза и то доста сериозна. Това беше отчетено и в Г7, така че не може да си правим илюзии, че ще бъде нещо мимолетно“.

Най-важното при европейския бюджет за следващия програмен период 2021-2027 година е, че ще бъде приеман от новите ЕП и ЕК, тъй като ще се гледа след изборите, посочи Гърдев и уточни, че намаляването на определени фондове и увеличаването на други, означава, че е направен анализ и приоритетите се променят.

Анализаторът вижда и заплаха в единството на ЕС: „Друго, което ми направи впечатление е,  че в новата финансова рамка, ЕК е предложила да има правомощие да спира финансите към държави, които не отговарят на условията за върховенство на закона. Няма точни критерии и времева рамка. Ние по този начин сме държани извън Шенген години. И това е заплаха за единството на ЕС“.

Междувременно президентът на Австрия Александър Ван дер Белен, койтое на официално посещение в София, даде изключително висока оценка за Българското европредседателство. Страната му ще работи по българските приоритети и в рамките на своето председателство, което започва от юли.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!