Български евродепутати срещу двойните стандарти в Европейския съюз


Емил Радев, Андрей Новаков и Филиз Хюсменова вече внесоха изменения в Доклада за разликите в качеството на някои продукти и поискаха  въвеждането на минимални стандарти на храните и напитките.  Това са стъпки в борбата с нелоялните търговски практики, довели до "двойния стандарт" при потребителските стоки в ЕС.

 „Проблемът  трябва да се решава на европейско ниво“  – категорична е  Филиз Хюсменова.  “Функционирането на единния пазар дава възможност и реално право на всички европейски граждани да имат достъп до висококачествени стоки. Това е първо. Второ, с този двоен стандарт на хранителните продукти се дискриминират определени европейски граждани. Трето, става въпрос за доверието на потребителите и Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите се занимава и с този въпрос. Този доклад няма правна проекция, но след като бъде гласуван в Европейския парламент той ще бъде представен на Европейската комисия и на Съвета и ще подпомогне тяхната работа. Европейската комисия в своята работна програма  за 2018 година посочи, че планира да се изготви нов търговски механизъм за потребителите, т.е. да се преразгледат стратегиите, да се преразгледат директивите на Европейския съюз за защита на потребителите и съответно - законодателството на Европейския съюз по отношение на защита на потребителите и търговските закони“. Според Филиз Хюсменова търсенето на решения на проблема е част от приоритетите и на българското председателство на Съвета на ЕС и чрез инструментите, които имат евродепутатите се работи  за по-окуражаващи резултати.  

Нейните колеги Емил Радев и Андрей Новаков вече  направиха  предложение и за пилотен проект  на стойност 300  000 евро за изследване на храни с потенциален двоен стандарт. „С този доклад ние се опитваме да вкараме такива поправки, които да въведат минимални стандарти на храните и напитките. По този начин да се изравнят стандартите в цяла Европа, да се спре дискриминацията на страните с по-малка покупателна възможност. Изрично подчертаваме, че въпреки по-ниското качество на храните и на други продукти, те пък са с по-завишени цени в някои страни от Източна Европа. Множество пъти сме забелязвали такива аномалии. Поставяме акцент за защита на потребителите със специални и диетични нужди. Те също са дискриминирани и там също трябва да се вземат мерки. С тези промени се опитваме за пореден път да вкараме такива промени в европейското законодателство, които да премахнат двойния стандарт при храните, напитките и другите потребителски стоки.“ – коментира Емил Радев. „Всеки, чрез комисиите в които работи, да направи най-доброто, така че да решим този проблем“ – мотивиран е  Андрей Новаков. „В този ред на мисли ще се погрижа през бюджетна комисия в Бюджет 2019 да има достатъчно фондове и средства, които да се борят с двойните стандарти в храните - проблем, който е особено обострен в България. Заедно с колегата Емил Радев внесохме предложение за пилотен проект на стойност 300 000 евро, така че да финансираме изследванията на храни, за които предполагаме, че има двойни стандарти в отделните държави членки, за да изискваме минимални стандарти.“ Според Андрей Новаков скоро ще има резултати от подетата инициатива.

Европейските институции  вече  работят за ново законодателство. Очакванията са общата законова рамка да бъде готова до пролетта на следващата година, но  още в края на тази - да бъдат публикувани първи резултати от  "сравними" проверки на храните в различни държави-членки, направени по утвърдената нова  методология  на Европейската комисия .

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!