Главният преговарят на ЕК за Брекзит Мишел Барние за последствията от отделянето на Великобритания

Снимка: БГНЕС

Споразумението за отделянето на Великобритания от Европейския съюз трябва да бъде готово до края на октомври, но това ще стане само ако бъде постигнато оперативно решение на въпроса за Ирландия. Това обяви в София главният преговарящ по Брекзит, Мишел Барние. Барние припомни още, че до момента е постигнато съгласие по най-важния приоритет - правата на гражданите и по изпълнението на ангажиментите на Обединеното кралство до края на този финансов период.

Проблемите около Брекзит и спазването на поетите ангажименти от всичките 28 страни-членки на общността до края на финансовия период през 2020-та година, засягат пряко България, заради многото регионални програми, програмите, свързани със селското стопанство и община София, с проекта за метрото. Това заяви Мишел Барние на перона на метростанция "Европейски съюз", в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова:

"Това е доказателството, че метрото е динамично и активно. То е граждански проект, икономически проект и екологичен проект. Това е приоритет на град София, на община София и на българското правителство да изведат толкова важен проект за столичани. Британците участват в тази солидарност подобно на всички останали страни. И тази солидарност се упражнява в период от седем години, точно когато ще приключи строежът на третата линия на метрото".

Общите загуби от отделянето на Великобритания от Европейския съюз се изчисляват приблизително на 58 млрд. паунда. Сред най-засегнатите сектори се очертават автомобилостроенето, земеделието и хранителната индустрия. Включително и една трета от българския бизнес очаква негативи от Брекзит, заради опасенията от търговски ограничения, административни и регулаторни изисквания.

В споразумението се съдържат и редица още неизяснени въпроси, включително такива, които засягат единния европейски пазар и проблема с Ирландия, посочи в допълнение Мишел Барние. "Ще отстояваме да няма твърда граница между Северна и Южна Ирландия", категоричен беше той:

"Така че, ако искаме, а ние искаме, да постигнем споразумение през октомври, за подреденото излизане на Обединеното кралство, то в това споразумение трябва да има оперативно разрешение на въпроса за Ирландия. За да се запази мира и стабилността в Ирландия, всичко онова, което се предвижда по т.нар. споразумение от Разпети петък като едновременно с това се запази и целостта на единния европейски пазар".

Предвижда се, споразумението да бъде ратифицирано от Британския и Европейския парламент, както и от Съвета на министрите в началото на следващата година, съобщи Барние. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!