Огнян Златев: Бургас ще бъде част от европредседателството с Европейския ден на морето

Няколко уъркшопа са предвидени за 31 май в Бургас в рамките на Европейския ден на морето. Денят ще бъде открит от министри от крайбрежните държави на Черно море. Ще има дебат на високо равнище за това как да се стимулира устойчив син растеж, да се генерират инвестиции и да се засили сътрудничеството за икономически бум в Черноморския регион. Предвидена е и сесия за това как да се улесни достъпът до фондовете на ЕС за проекти за "синьо развитие" и "морски басейн". Ръководителя на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев уточни, че се очаква стартът на събитията да бъде даден от комисаря по околната среда Кармену Вела.

Ползите за страната ни от европредседателството могат да се търсят в няколко посоки, каза Огнян Златев. От една страна България, нейната държавна администрация и дипломация натрупва опит за това как се водят преговори, как се търси консенсус и компромис в една изключително сложна геополитическа обстановка.

Друга важна полза, която ще усетим след време е, че страната ни става по-видима, по-разпознаваема. Това, според Златев е нещо, от което имаме нужда, за да можем от една страна да привлечем повече туристи, а от друга страна – да покажем България като една страна с богата история, култура и природа, все още непозната за много европейци, но и като място за правене на бизнес.

България е в Европейския съюз вече 11 години. Това, според Огнян Златев също ни е донесло много ползи. Първото нещо е увереността, че вече сме част от голямото семейство на европейските граждани. На второ място той поставя икономическия просперитет. На трето- възможностите, които се предоставят на всеки български гражданин, като правене на бизнес, по-добро образование за децата ни, както и сигурността, която ни дава единният Европейски съюз.

Ръководителя на Представителството на Европейската комисия в София уточни, че подкрепата от страна на българите за ЕС е било едно от най-силните и преди приемането ни, и след това и на практика не съществува евроскептицизиъм от страна на гражданите.

Българите са известни със своя патриотизъм и ако някъде се проявява евроскептицизъм, вероятно е заради желанието да си запазим националната си идентичност. Ние трябва да я запазим, категоричен е Огнян Златев. Не случайно един от девизите на съюза е „Единни в разнообразието“. А това доколко ще си запазим националната идентичност зависи от нашите лидери, които трябва да поставят пред отговорните институции въпроса за запазване например на наименовяанията на някои продукти или стоки, които са наложени като български.

Чуйте цялото интервю на Екатерина Капрова с Огнян Златев тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!